













ECDL - România







|

 
Noutăţi
Burse 2023-2024
ORDIN privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor
Criterii de acordare burse conform OME 6328/8.09.2023
1. Cerere bursa sociala pentru orfani familii monoparentale
2. Cerere bursa sociala pe baza venitului mediu lunar
3. Cerere bursa sociala - motive medicale
4. Cerere bursa merit pentru premii medalii de aur
5. Cerere bursa de excelenta olimpica
Structura anului şcolar 2023-2024

Ziua Mondială a Apei 2022
Elevii de la Liceul Teoretic " Andrei Barseanu" au celebrat Ziua Mondială a Apei.
Tema acestui an este "Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil!".
Profesorii îndrumători: Nistor Daniela, Vodă Claudia, Mădarasz-Hălmaciu Simona, Gătej Ildiko.

Filmuleţe realizate cu acest prilej se pot vedea la acest link
Citim împreună!
Sub motto-ul "Citim împreună!", Ziua naţională a lecturii a fost marcată la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" din Târnăveni prin activităţi
educaţionale de încurajare şi de promovare a obiceiului de lectură.

BURSE SEMESTRUL II - AN ŞCOLAR 2021-2022
(cererile se depun în perioada 17-31 ianuarie 2022 la liceu sau prin e-mail burse@andreibarseanu.ro)

Burse semestrul II - 2021-2022 - Conditii de acordare si acte necesare
CERERI
Pentru trimitere prin mijloace electronice

La multi ani, 2022!

Situația personalului vaccinat de la
Liceul Teoretic ”Andrei Bârseanu” Târnăveni
la data de 8 decembrie 2021
Total personal |
Total vaccinați cu cel puțin o doză |
Procent vaccinați |
60 |
50 |
83,33% |

Cu profund regret și durere în suflet, colectivul Liceului Teoretic ”Andrei Bârseanu” Târnăveni anunță trecerea la cele veșnice a directorului instituției, profesor doctor Ioan Suciu.
Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 16 octombrie 2021, la ora 14:00.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Condoleanțe familiei!

An școlar 2021-2022
Festivitatea de începere a anului școlar 2021-2022 va avea loc în data de 13 septembrie 2021, la ora 10:00, în curtea liceului.
Este permisă participarea la festivitate a elevilor și părinților doar cu mască de protecție.
Mult succes în noul an școlar!!

Structura anului școlar 2021-2022

Bacalaureat 2021 - Sesiunea august-septembrie 2021
Rezultate Bacalaureat după contestații




Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" pe harta Meet and Code
Pentru al treilea an consecutiv, în cadrul iniţiativei "Meet and Code" prin intermediul Liceului Teoretic "Andrei Bârseanu" s-a desfăşurat un eveniment online care a cuprins mai multe ateliere de programare la care au participat elevi ai liceului. Anul acesta proiectul s-a numit "Duelul Gamerilor" şi a reunit elevi pasionaţi de programare şi de jocuri pe calculator, coordonaţi de d-na profesor Moraru Mihaela.
Elevi din clasele VII-X şi-au dezvoltat abilităţile de creatori de jocuri şi au dobândit noi cunoştinţe de programare. Aceştia au fost mentoraţi cu căldură şi implicare de către colegii lor mai mari din clasele XI-XII. Ne-am bucurat şi de participarea mentorilor din anii trecuţi, care sunt acum studenţi la IT.
Prin intermediul atelierelor ne-am propus să ajutăm şi să atragem elevii să facă trecerea de la jucători la creatori de jocuri, să-şi folosească imaginaţia şi creativitatea şi să-şi perfecţioneze cunoştinţele de programare.
De asemenea, am încurajat colaborarea şi lucrul în echipă prin implicarea elevilor mentori: Varga Antonio, Hudea Alexia, Moldovan Ştefana, Hermenean Marius, precum şi prin participarea studenţilor mentori: Moraru Alex, Mateiu Sergiu, care i-au îndrumat cu dedicare şi pasiune.
Felicitări tuturor participanţilor şi mulţumim pentru implicarea şi sprijinul mentorilor!
“Evenimentul online este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/) susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code 2020 este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 35 de țări europene și susține, pentru al 4-lea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea Europe Code Week.
În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.”
Pentru acordarea sprijinului financiar „Bani de liceu” în
anul şcolar 2020– 2021 se vor depune următoarele acte:
- Cererea tip (se va ridica de la secretariat) se va depune în perioada
15 septembrie – 25 septembrie 2020
2. Adeverinţe din care reiese venitul brut pe ultimele trei luni ( iunie, iulie , august 2020) ale membrilor familiei care au venit sau cupoanele de pensie;
3. Copii după actele de identitate ale tuturor membrilor familiei, (la depunerea dosarului se vor prezenta si actele originale)
4. Adeverinţa de elev sau student, unde este cazul, pentru ceilalti frati,
(nu se iau în calcul învăţământul seral sau particular)
5. Elevii din clasa a IX- a vor aduce de la şcolile de unde provin adeverinţa cu media generala din cls a VIII-a şi cu numărul de absenţe nemotivate,
6. În perioada 25 septembrie – 15 octombrie 2020 se vor depune la secretariat anchete sociale efectuate de către autorităţile locale pentru verificarea veridicităţii declaraţiilor de venit şi a celor referitoare la bunurile familiei.
Acordarea sprijinului financiar „Bani de liceu” va fi condiţionată de media de absolvire a anului anterior şi a numărului de absenţe nemotivate din anul anterior, precum şi de venitul brut pe membru de familie.
Venitul brut pe membru de familie este maximum 500 lei
TERMEN DE DEPUNERE AL CERERILOR:
25 septembrie 2020
CALENDAR DEPUNERE DOSAR BURSE
DEPUNEREA DOSARELOR CU TOATE ACTELE NECESARE FIECARUI TIP DE BURSA SOLICITATA SE VA FACE IN PERIOADA
14-25 SEPTEMBRIE 2020
DOSARELE ADUSE DUPA TRECEREA TERMENULUI AFISAT NU VOR MAI FI PRIMITE!
Acte necesare burse sem 1 2020-2021
ORDIN-5576-07-10-2011
Ordinul MEN nr. 3480 din 2018
ORAR ELEVI - An școlar 2020-2021


Începerea anului școlar 2020-2021
Festivitatea de începere a anului școlar 2020-2021 va avea loc în data de 14 septembrie 2020, la ora 9:00. Vor participa
doar elevii claselor a IX-a, iar restul claselor vor avea programul conform orarului, începând cu ora 10:00.
Structura anului școlar 2020-2021

Rata de promovare a promoției 2020 de la Liceul Teoretic ”Andrei Bârseanu”
este de 88,60%

Declarație de interese Director
Declarație de avere Director
Declarație de interese Director adjunct
Declarație de avere Director adjunct
Declarație de interese Contabil șef
Declarație de avere Contabil șef
Emisiune UMFST în colaborare cu liceul nostru
Se poate viziona la link-ul https://youtu.be/5_cgf6NF1qI



Rezultate Bacalaureat 2020

Planificarea activităților în perioada 2-12 iunie 2020 se oate accesa AICI



ANUNŢ
LICEUL TEORETIC “ANDREI BÂRSEANU” TÂRNĂVENI
Organizează concurs
pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei contractuale
de paznic - 2 posturi
Informațiile necesare se găsesc AICI
Desfășurarea orelor on-line în perioada Situației de urgență
vor avea loc conform orarului școlii
(exceptând situații deosebite în care orele pot fi reprogramate cu acordul elevilor)

 
Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" pune municipiul Târnăveni pe harta
Europe Code Week 2019
#meetandcode #codeEU #SAP4Good #AsociatiaTechsoup
Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" organizează evenimentul ROBOGIRL de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Europe Code Week 2019, sprijinită de Comisia Europeană. Acesta se adresează elevilor din clasele de gimnaziu şi se va desfășura în perioada 7-18 octombrie, în incinta liceului, fiind coordonat de doamna profesoară Moraru Mihaela.
Evenimentul este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 25 de țări europene și susține, pentru al treilea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week (5-20 octombrie 2019). În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup.
Evenimentul RoboGirl îşi propune să atragă fetele spre domeniul roboticii. În perioada 7-18 octombrie 2019 la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" se vor desfășura 3 ateliere de robotică destinate elevilor cu vârste între 10 și 14 ani, prin intermediul cărora ne propunem să încurajăm şi să motivăm fetele să studieze discipinele tehnice, în special programarea şi robotica.
În viitor majoritatea joburilor vor necesita competenţe digitale şi interacţiune cu robotizarea, motiv pentru care ne propunem prin astfel de evenimente să familiarizăm elevii cu noua tehnologie, stârnindu-le curiozitatea, încurajându-i şi motivându-i să-şi dorească să facă trecerea de la consumatori de produse IT, la creatori de produse IT, respectiv programatori. De asemenea aceste evenimente promovate în rândul elevilor, încă de la vârste fragede încurajează contactul cu domeniul IT printr-o modalitate distractivă, atrăgătoare, jucăuşă şi plină de creativitate, care este foarte plăcută şi foarte bine primită.
Comisia Europeană sprijină inițiativa Europe Code Week ca parte a strategiei sale pentru o piață unică digitală. În Planul de Acțiune pentru Educație Digitală, Comisia încurajează în special școlile să se alăture inițiativei, obiectivul fiind acela de a avea 50% din toate școlile europene implicate în promovarea digitalizării, până în anul 2020.
La nivel european, valoarea finanțărilor acordate prin programul Meet and Code s-a ridicat anul acesta la peste 430.000 Euro, sumă alocată pentru susținerea evenimentelor organizate în 25 de țări, în cadrul Europe Code Week 2019.
În România, 90 de evenimente de programare și tehnologie organizate de 75 de organizații non-profit au primit finanțare prin programul Meet and Code, în valoare totală de 27.000 EURO. Descoperiți mai multe detalii despre toate evenimentele Meet and Code din țară, aici - https://www.asociatiatechsoup.ro/blog/evenimentele-meet-and-code-2019.
Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" a participat și anul trecut la inițiativa Meet and Code și s-a numărat printre beneficiarii de fonduri oferite pentru organizarea de evenimente în cadrul Europe Code Week, prin evenimentul "Micul IT-ist", coordonat de doamna profesoară Moraru Mihaela pentru elevii din clasele de gimnaziu.
Pentru cel de-al treilea an consecutiv, sub motto-ul ,,Empowering a Generation”, Meet and Code încurajează organizațiile nonprofit din toată Europa să contribuie la promovarea educației digitale, prin evenimente de programare sau de tehnologie dedicate copiilor și tinerilor cu vârsta între 8 și 24 de ani. Conform raportului “The Digital Skills Gap in Europe” al Comisiei Europene din 2017, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita abilități digitale în viitorul apropiat.
Asociația Techsoup, Compania SAP, organizația non-profit germană Haus des Stiftens gGmbH și ceilalți parteneri ai rețelei TechSoup Europe sunt organizatorii inițiativei Meet and Code. Aceasta sprijină evenimente de tehnologie și programare în următoarele 25 de țări: România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Anglia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Ucraina, Belgia, Olanda și Portugalia.
Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.
Burse 2019

Vă rugăm să consultați documentul referitor la acordarea burselor în anul școlar 2019-2020, aflat la acest link
Mult succes în noul An școlar!
Festivitatea de începere a anului școlar 2019-2020 va avea loc în data de 9 septembrie 2019, ora 9:00.
Primii paşi în robotică la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu"

Se estimează că pe viitor 9 din 10 profesii se vor baza pe interacţiunea cu mediul IT şi că multe din meseriile cunoscute astăzi vor fi automatizate şi efectuate de roboţi. În acest context, nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne adaptăm la cerinţele viitorului şi să pătrundem
şi noi cât mai repede în această lume robotizată, să învăţăm să o utilizăm pentru a ne simplifica viaţa.
Elevii Liceului Teoretic "Andrei Bârseanu" vor avea şansa, începând cu primavara acestui an să participe la primele cursuri de robotică, care se vor desfăşura până la sfârşitul lunii octombrie. În cadrul acestor cursuri, elevii vor putea să-şi folosească cunoştinţele acumulate la orele de informatică, fizică, matematică, ştiinţe, tehnologie,
chiar şi muzică şi să le integreze în cadrul aplicaţiilor dezvoltate.
Proiectul Inventino, care îşi propune să încurajeze elevii să facă trecerea de la consumatori de produse IT la creatori, prin realizarea de proiecte robotizate, este unul dintre cele 14 proiecte care au câştigat finanţare prin Fondul Ştiinţescu Mureş alcătuit din donaţii făcute de companii locale care sprijină educaţia ştiinţifică.
În cadrul proiectului Inventino, elevii învaţă primele noţiuni de robotică utilizând plăcuţe Arduino. Astfel ei controlează prin intermediul liniilor de cod, leduri, difuzoare, butoane, diverşi senzori, motoraşe, realizând la sfârşitul fiecărui atelier un produs finit.
Prin activităţile propuse se va încuraja colaborarea și spiritul de echipă, se va dezvolta creativitatea şi motivaţia intrinsecă a elevilor, atragerea lor spre automatică şi ştiinţe în general. De asemenea, acest proiect îşi propune să susțină egalitatea de gen în educaţia STEM (ştiinţă, tehnologii, inginerie, arte şi matematică) prin
încurajarea fetelor de liceu spre disciplinele tehnice.
CINE PARTICIPĂ LA ATELIERE: Elevi din clasele IX-XII de la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" Târnăveni.
Urmăriţi-ne online: O cronică a proiectului, precum şi fotografii şi filmări de la ateliere veţi găsi pe pagina de facebook a Inventino.
CINE A CREAT PROIECTUL: Coordonatorul "Inventino" este d-na prof. Moraru Mihaela, profesor de informatică la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu", iar elevii mentori care au implementat proiectul sunt: Moldovan Cristian, Paul Brătian, Mateiu Sergiu, Stoica Alexia, Szanto Dalia, Mureşan Roberta.
CINE SPRIJINĂ PROIECTUL: Finanţarea în valoare de 4000 lei este asigurată prin Fondul Ştiinţescu Mureş, pentru care au făcut donaţii următoarele companii locale:
Suma strânsă pe plan local a fost dublată prin contribuţia Romanian-American Foundation, care îşi doreşte să stimuleze astfel iniţiativele locale care sprijină educaţia ştiinţifică.
Sprijiniţi şi voi educaţia ştiinţifică: Pe pagina de web a programului găsiţi informaţii complete despre istoria Ştiinţescu Mureş, despre concursul de proiecte, despre câştigători şi, în plus despre donatorii care au decis să susţină proiecte ştiinţifice create pe plan local. Cu evoluţia proiectelor câştigătoare vă vom ţine la curent permanent
pe pagina de Facebook a Ştiinţescu Mureş.
BACALAUREAT 2019
Rezultatele au fost afișate la adresa http://bacalaureat.edu.ro

Festivitatea de terminare a claselor a V-VII si IX-XI
Festivitatea de terminare va avea loc în data de 14 iuniei 2019, la ora 8:30 în curtea școlii.

Festivitatea de absolvire a claselor a XII-a
Festivitatea de absolvire a claselor a XII-a va avea loc în data de 29 mai 2018, la ora 10:00 în curtea școlii și la ora 11:00 la Casa de cultură.
Programarea poate fi distractivă!
În perioada 25-31 martie d-na prof. Moraru Mihaela a organizat la clasele a V-a şi a VI-a de la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" evenimentele "Programăm cu Minecraft", care fac parte din campania anuală de incluziune digitală inițiată la nivel European de către organizația ALL DIGITAL.
Versiunea localizată în România a campaniei Europene
ALL DIGITAL Week este implementată de Fundația EOS şi poartă titulatura Hai pe Net!
În cadrul acestei campanii se urmăreşte familiarizarea elevilor cu noţiunile de programare şi codare, într-un mod prietenos şi distractiv, deoarece pe viitor se estimează ca 9 din 10 profesii se vor baza pe interacţiunea cu mediul IT. Prin astfel de activităţi se doreşte încurajarea elevilor să facă trecerea
de la consumatori la creatori de produse IT.
#haipenet2019
#alldigitalweek
Trei olimpici naționali la limba engleză de la Liceul Teoretic
”Andrei Bârseanu”
În perioada 9-23 martie 2019 s-a desfășurat Olimpiada județeană de limba engleză. La acest concurs elevii Liceului Teoretic ”Andrei Bârseanu”: Mailat Amalia, clasa a VII-a, Mărginean Andreea, clasa a IX-a C și Manea Ștefan, clasa a XI-a A au obținut locul I, astfel calificându-se la etapa națională care va avea loc în perioada 20-26 aprilie la Ploiești.
Elevii au fost îndrumați de prof. Nistor Maria și Stoica Emilia.
Elevii de la Liceul ”Andrei Bârseanu” – campioni la fotbal
În data de 2.03.2019 a avut loc faza județeană a Olimpiadei Sportului Școlar la fotbal - băieți. Echipa Liceului Teoretic ”Andrei Bârseanu” Târnăveni, coordonată de prof. Dan Sergiu, a obținut locul I și calificarea la faza zonală care se va desfășura în localitatea Sf. Gheorghe.
MICA UNIRE
Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, eveniment istoric de o însemnătate aparte, a fost marcată miercuri,
în ajunul sărbătorii, în curtea Liceului Teoretic ”Andrei Bârseanu” din Târnăveni.
Premii pentru elevii de la Liceul Teoretic ”Andrei Bârseanu”
Vineri, 18 ianuarie, s-a desfăşurat la Liceul Sportiv Târgu Mureș etapa judeţeană din cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la Tenis de masă. Liceul Teoretic ”Andrei Bârseanu” Târnăveni a fost reprezentat de elevii Moldovan Flavia din clasa a XI-a A și Chibulcutean Bogdan din clasa a X-a A care au obținut Locul II. Elevii au fost îndrumați de prof. Dan Sergiu.
ȘCOALA ALTFEL 2018-2019
Activitățile dedicate Marii Uniri au continuat și în săptămâna ”Școala altfel”, 3-7 decembrie 2018, la Biblioteca
Municipală din Târnăveni. După vizionarea unui documentar, micii iubitori de artă ai claselor gimnaziale s-au delectat cu expoziția
artiștilor plastici din Sala Oglinzilor a Casei de Cultură ”Mihai Eminescu”.
BALUL BOBOCILOR DE CLASA A V-A
EDUCAȚIE FINANCIARĂ
VIZIONAREA PIESEI DE TEATRU ”MOROMEȚII”
CENTENARUL MARII UNIRI
La ceas aniversar, elevii Liceului Teoretic ”Andrei Bârseanu”, cu tricolorul în piept, și-au exprimat prin cântec și poezie iubirea
pentru țară a unității de credință și de neam.
LA MULȚI ANI!!!
BACALAUREAT 2018
Statistică rezultate Bacalaureat 2018 - sesiunea iunie-iulie 2018
Promoția curentă - 162 elevi
Reușiți - 126 elevi
Respinși - 34
Neprezentați - 2
Procent de promovare 78,75%
Pe clase, situația se prezintă în felul următor:
Clasa a XII-a A
Reușiți - 26 elevi
Respinși - 0
Procent de promovare 100%
Prima medie - 9,58 Ultima medie - 7,55
Clasa a XII-a B
Reușiți - 25 elevi
Respinși - 2
Procent de promovare 92,59%
Prima medie - 9,45 Ultima medie - 6,10
Clasa a XII-a C
Reușiți - 27 elevi
Respinși - 4
Neprezentați - 1
Procent de promovare 87,09%
Prima medie - 9,61 Ultima medie - 6
Clasa a XII-a D
Reușiți - 30 elevi
Respinși - 4
Procent de promovare 88,23%
Prima medie - 8,70 Ultima medie - 6,01
Clasa a XII-a E
Reușiți - 7 elevi
Respinși - 14
Neprezentați - 1
Procent de promovare 33,33%
Prima medie - 8,03 Ultima medie - 6,12
Clasa a XII-a F
Reușiți - 10 elevi
Respinși - 11
Procent de promovare 47,61%
Prima medie - 9 Ultima medie - 6,28
OMEN 4792/31.08
EVALUARE NAȚIONALĂ 2018
OMEN 4793/31.08.2018
ACALAUREAT 2017
S-au afișat rezultatele la bacalaureat înainte de contestații AICI. La Liceul Teoretic ”Andrei Bârseanu”, din 171 candidați prezenți din seria curentă au reușit 125 de elevi.
Procentul de promovare este de 73,10%.
La clasele cu predare în limba română, din 116 candidați au reușit 88 - 75,86% iar la clasele cu predare în limba maghiară din 55 candidați au reușit 37 - 67,27%.


Întâlnire-eveniment la Liceul Teoretic ”Andrei Bârseanu”
În data de 3 mai 2017, a avut loc un eveniment cultural la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu” din Târnăveni. Momentul a fost prilejuit de inspecția special în vederea obținerii gradului didactic I a doamnei profesoare Alina Cerghizan, activitate la care a prezentat lucrarea “Dimensiunea religioasă a existenței – Ortodoxia și cultura națională proiectate în activitățile didactice.”
După prezentarea unui moment artistic, realizat de elevii liceului, membri ai Ansamblului folcloric “Junii Târnavei”, părintele Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, coordonatorul științific al lucrării a adresat un mesaj tinerilor din care menționăm un scurt fragment “Să prețuiți anii frumoși frumoși petrecuți în liceu. Să vă păstrați echilibrul și să înțelegeți fundamental că viața e făcută din răsărituri de soare, nu din apusuri. (…) Viața e făcută din lucruri simple, care devin nobile, dacă noi le privim cu ochi nobili. Învățați-vă să trăiți, transformând lucrurile pe care voi le întâlniți; tot ceea ce vă intrigă, vă enervează transformați-le în bucuriile voastre. (…) Scrieți povești care să schimbe lumea. Mergeți și schimbați lumea. Încercați să vă trăiți viața nu ca pe un succes permanent. Visați, împliniți-vă și la sfârșit să ne întâlnim în rai!”
Activitatea s-a încadrat în demersurile planificate de membrii comisiei metodice a profesorilor de limba și literatura română – religie, pentru susținerea valorilor naționale și pentru dezvoltarea educației patriotice.
Emoțiile primăverii
Liceul Teoretic ”Andrei Bârseanu” Târnăveni a fost reprezentat cu succes în luna aprilie la concursul regional ”Emoțiile primăverii” 2017, ediția a VIII-a, organizat de Școala Gimnazială ”Sfântu Gheorghe” din Sângiorgiu de Mureș. S-au evidențiat elevele Usuc Paula, clasa a V-a, premiul I – desen, Mailat Amalia, clasa a V-a, premiul II – proză și Holom Daria, clasa a VI-a, mențiune – poezie.
Felicitări, fetelor!

Hristos a înviat!
Speranța, credința şi iubirea sa reînvie în sufletele noastre.
Să aveți sărbători pline de lumina şi bucurie!
Consiliul de administraţie al
Liceului Teoretic Andrei Bârseanu,
Târnăveni
Director Ioan SUCIU
Rezultate foarte bune obţinute de elevii de la
Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni
La Olimpiada de Tehnologia Informaţiei, etapa judeţeană, elevul Vinka Valentin, din clasa a XI-a B, a obţinut Premiul I, urmând să participe la etapa naţională, iar Coman Raluca şi Vodă Daniel, din aceeaşi clasă, au obţinut menţiuni (locul IV şi V). Elevii au fost pregătiţi de prof. Stoica Daniela. Elevul Stoica Daniel, din clasa a XII-a A, îndrumat de prof. Moraru Mihaela a obţinut menţiune (locul VI).
Eleva Văscan Miruna din clasa a XI-a A, îndrumată de prof. Suciu Laura, a obţinut Premiul II la Olimpiada de Biologie, etapa judeţeană.
Semne de primăvară la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni
Elevul Rus Raul Octavian, din clasa a XII-a A, îndrumat de prof. Andreescu Dorin, a obţinut Premiul I la Olimpiada judeţeană de Matematică, urmând să participe la etapa naţională, care va avea loc la Timişoara.
Elevul Usuc Alexandru, îndrumat de prof. Suciu Laura, a obţinut Premiul I la etapa judeţeană a Sesiunii de comunicări ştiinţifice ale elevilor la Biologie, cu lucrarea „Rolul levurilor în fermentaţia mustului”, urmând să participe la etapa naţională, care va avea loc la Bistriţa-Năsăud. Premiul al II-lea a fost obţinut de Vescan Cristina, cu lucrarea „Antibiotice sintetice vs. Antibiotice naturale”, iar elevii Matei Tudor şi Raţ Alin au obţinut menţiuni.
Noutăţi editoriale
La Editura Didactica Publishing House , din București, a apărut Dicționarul ilustrat de Fizică, varianta în limba română a unei lucrări publicate de Editura Usborne (GB).
Traducerea a fost realizată de prof. dr. Suciu Ioan, directorul Liceului Teoretic „Andrei Bârseanu” din Târnăveni.

Dor de Eminescu
Vineri, 13 ianuarie 2017 şi luni, 16 ianuarie 2017, elevii şi dascălii de Limba şi literatura română de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” au trăit emoţiile unei noi întâlniri cu poezia eminesciană.
Activităţile cultural artistice desfăşurate şi reunite sub titlul „Dor de Eminescu” ne-au oferit posibilitatea exprimării gratitudinii în raport cu personalitatea poetului.
Evenimentul a fost marcat prin două activităţi: un concurs de interpretare din lirica eminesciană, în cadrul căruia au fost implicaţi elevi din clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a şi o manifestare cultural-artistică la care au participat elevii de liceu.
Organizatorul evenimentului a fost prof. Rezan Anca, care a beneficiat de colaborarea profesorilor de Limba şi literatura română din şcoală.
1 Decembrie la Liceul Teoretic"Andrei Bârseanu"
Cu ocazia Zilei Naţionale au fost depuse coroane la statuia Lupoaicei din faţa Primăriei şi o delegaţie a participat la festivităţile de la Alba-Iulia.
Concurs BEBRAS
In perioada 7-11 Noiembrie 2016 s-a desfasurat concursul international de informatica si gandire computationala BEBRAS, ce isi propune sa introduca elevii de toate varstele in domeniul gandirii algoritmice si computationale si sa ii atraga spre domeniul informatic.
In Romania, concursul este organizat de Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Romania (ATIC) (www.atic.org.ro) prin ECDL ROMANIA (www.ecdl.ro).
Liceul Teoretic "Andrei Barseanu" a participat la prima runda a acestui concurs cu o echipa formata din 34 de elevi din clasele a IX-a A, a X-a A si a XII-a A, B coordonati de d-nele prof. Moraru Mihaela si Stoica Daniela.
Elevii Moldovan Cristian Flaviu si Moga Dragos Nicolae din clasa a X-a A s-au calificat la runda a doua a concursului care se va desfasura in perioada 20-24 februarie 2017.

COMUNICAT!
Conducerea Liceului Teoretic "Andrei Bârseanu" din Târnăveni precizează că pagina facebook https://www.facebook.com/LiceulTeoretic.AndreiBarseanu/ este singura care reprezintă opinia colectivului de conducere al şcolii.
Alte pagini cu denumiri apropiate, care folosesc imagini din şcoală, administrate de persoane private, nu au nicio legătură cu poziţia noastră faţă de diverse evenimente.
Director, prof. dr. Suciu Ioan
Întâlnirea anuală a tinerilor
Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a organizat în data de 5 noiembrie 2016, ediția a VI-a a „Întâlnirii anuale a tinerilor”.Evenimentul s-a desfășurat la Târgu-Mureș și l-a avut ca invitat pe maestrul Dan Puric.
La acest eveniment am participat cu un număr de 75 de elevi de la Liceul Teoretic Andrei Bârseanu
Prof. Hărșan Degerat Maria
Mult succes în noul an şcolar!

BRAVILOR NOȘTRI EROI, VEȘNICĂ RECUNOȘTINȚĂ !
Sărbătoarea creștină a Înalțării Domnului este consacrată ca ZI A EROILOR NEAMULUI, sărbătoare națională a poporului român. În spiritul acestei binecuvântate zile, în semn de respect pentru cei care s-au jertfit pentru libertate, elevii Liceului Teoretic „Andrei Bârseanu” au participat la depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, unul din locurile unde istoria națională s-a scris cu jertfa de sânge, dorindu-se astfel să se aducă un omagiu eroilor neamului românesc căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și integritatea teritorială.
După intonarea Imnului de Stat al României și păstrarea unui moment de reculegere, preotul Gârloanța Augustin a evocat importanța acestei sărbatori naționale creștine, care comemorează Înaltarea Mântuitorului, la 40 de zile după Înviere, zi în care credincioșii se salută cu "Hristos s-a Înaltațat”, respectiv „Adevarat s-a Înaltațat”.
Doamna prof. Hărșan Degerat Maria, a amintit importanța participării elevilor la îngrijirea și protejarea monumentelor istorice, la comemorarea acestei zile și a menționat faptul că jertfa eroilor n-a fost în zadar și că nu trebuie să uităm sacrificiul suprem pe care l-au făcut bravii noștri eroi.
Elevii pregătiți de doamna prof. Gârlonța Cosmina au recitat cu multa emoție în glas poezii închinate eroilor și au cântat în cinstea lor și au intonat Imnul Eroilor: "Și pe sacrele morminte / Puneți lacrime și flori / Spre a fi mai dulce somnul / Miilor de luptători. / Ridicați pe piramida / Nemuririi faima lor, / Scrieți în carțile de aur / Cântecul nemuritor. Florile recunoștinței și lumânări aprinse le punem la căpătâiul vostru, dragii noștri eroi!
Nu vă vom uita niciodată!
„Ultimul sunet de clopoțel”
Profesori din Romania, în licee din Republica Moldova.
La festivitatea de final de an școlar, desfășurată pe 31 mai în liceele din Republica Moldova sub denumirea de „Ultimul sunet de clopoțel”, au participat și mesagerii liceelor din Romania.
La inițiativa Centrului pentru Cultură, Istorie și Educație și Platformei Unioniste Acțiunea 2012, în parteneriat cu Asociația Obștească „Radio DATINA” și Ministerul Educației de la Chișinău, profesorii din dreapta Prutului au ajuns în 450 de licee din toate raioanele Republicii Moldova cu un mesaj de susținere și de apreciere din partea României, precum și cu daruri pentru fiecare colectiv de elevi.
Printre susținătorii acestui proiect au fost și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Mitropolia Clujului Maramureșului, Institutul Cultural Român și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Scopul proiectului vizează demararea unui proces de înfrățire la nivel educațional între liceele din România și cele din Republica Moldova, care ar impulsiona inclusiv relaționarea elevilor și părinților în sensul participării ulterioare la activități didactice școlare și extrașcolare comune.
„Profesorii sunt cartea de vizită a viitorului nostru. Stabilirea unor parteneriate între liceele din România și Republica Moldova prin intermediul acestor ambasadori în domeniul educației va genera bune practici în implementarea proiectelor, experiență și însănătoșirea sistemului de învățământ românesc”, a declarat George Simion, președintele Platfomei Unioniste Acțiunea 2012.
Alături de cele 450 de licee din România, am participat, din partea Liceului Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni, la festivitatea de încheiere de an școlar, desfășurată „în careul” Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din municipiul Chișinău.
Scopul principal al acestei vizite a fost stabilirea unor parteneriate între Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni și Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din municipiul Chișinău, în scopul creșterii nivelului de cooperare în domeniul educației formale și informale, precum și în scopul facilitării organizării schimburilor anuale de elevi pentru diseminarea de bune practici educative și pentru identificarea în comun a unor metode alternative de educație.
La festivitate au participat următoarele oficialități:
1. Jizdan Alexandru – Ministrul Afacerilor Interne
2. Greceanîi Zinaida – Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
3. Lebedinschi Adrian – Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
4. Suveică Luminița – medic-șef sanitar de Stat al municipiului Chișinău
5. Ttianaana Botnaru – Direcția Generală Educație Tineret și Sport
6. Musteață Ion – Direcția Educație Tineret și Sport s.Centru
7. Tutor Tripac – Directorul CMF nr.7
La sfârșitul festivităților, elevii liceului au prezentat, cu mult entuziasm și talent, un frumos program artistic.
Am fost întâmpinată cu foarte multă căldură, iar festivitatea m-a impresionat profund, doarece nu mă așteptam să fie atât de frumos, să am atât de multe lucruri de învățat și să plec cu așa amintiri frumoase.
M-am bucurat, de asemenea, că am avut posibilitatea să vizitez atât Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău ce se află în apropierea pieței Marii Adunări Naționale și aparține Bisericii Ortodoxe din Moldova,cât și Arcul de Triumf (numit un timp Porțile Sfinte, iar sub regimul sovietic — Arcul Victoriei și Arcul Biruinței)
Profesor Hărșan Degerat Maria
Voluntari de la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu”
În urma concursului “Olimpiada voluntarilor” organizat de Departamentul de Asistenţă Socială al Facultăţii de Sociologie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, elevele Raţiu Gianina din clasa a XI-a C şi Réti Ingrid din clasa a XII-a E, au obţinut premiul II, fiind admise pe locurile bugetate la Specializarea Asistenţă Socială UBB
Cluj-Napoca.
Olimpiada s-a adresat tuturor elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a din ţară, încercând să încurajeze implicarea acestora în activităţi de voluntariat.
Cele două eleve sunt invitate să-şi susţină lucrările şi să prezinte experienţele în calitate de voluntar, cu ocazia zilei “Porţilor deschise” a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă socială.
Le felicităm şi le dorim mult succes în continuare şi cât mai multe experienţe frumoase ca voluntar!
Locul II la faza judeteana a olimpiadei de Tehnologie a Informatiei
Elevul Stoica Daniel, din clasa a XI-a A de la Liceul Teoretic "Andrei Barseanu", indrumat de d-na prof. Moraru Mihaela a obtinut locul II la olimpiada judeteana de Tehnologie a Informatiei, care s-a desfasurat sambata, 2 aprilie 2016 la Targu Mures.
Și ceilalți membri ai lotului județean, avându-i coordonatori pe prof. Moraru Mihaela și prof. Stoica Daniela, au obținut rezultate meritorii.
Primăvara vine cu veşti bune
Elevele Tilea Anda din clasa a X-a A, Vescan Cristina şi Stroia Denisa , din clasa a IX-a A, pregătite de prof. Suciu Laura, au obţinut locurile I,II şi III la etapa judeţeană a Sesiunii de referate şi comunicări ale elevilor la Biologie. Eleva Tilea Anda s-a calificat la etapa naţională, care va avea loc la Tg. Jiu.
Elevul Rus Raul Octavian din clasa a XI-a A, pregătit de prof. Andreescu Dorin, a obţinut locul II la Olimpiada judeţeană la Matematică şi va participa la etapa naţională care va avea loc la Târgu-Mureş.
Ziua porţilor deschise la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Horea"
Cu ocazia împlinirii a 83 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş a organizat în data de 29 februiarie 2016, activităţi pentru sărbătorirea Zilei Protecţiei Civile, ocazie cu care elevii din clasa a VI-a, însoţiţi de prof. diriginte Moraru Mihaela au participat la exerciţii demonstrative şi la prezentarea tehnicii din dotare.


15 ianuarie 2016 - Aniversare Mihai Eminescu
Ca în fiecare an, și în 2016, la 15 ianuarie, l-am readus pe marele nostru poet național, Mihai Eminescu, în gândurile noastre, pentru a ne răsfăța sufletele cu farmecul său „dureros de dulce”.
Elevii și profesorii de Limba și literatura română de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” au evocat, în cadrul unui moment festiv, omagial, crâmpeie din personalitatea artistului de geniu. Activitatea a debutat cu o prezentare privind corespondența inedită între îndrăgostiții Mihai Eminescu-Veronica Micle, prezentare susținută de profesoara Anca Rezan, urmată de un recital și de interpretări muzicale după creațiile lirice ale artistului nostru romantic.
Ne-am simțit cu toții foarte aproape de Eminescu și am vibrat, profesori și elevi deopotrivă, bucurându-ne din plin de aceste clipe de binecuvântare artistică.
Mai multe imagini Prof. Anca Rezan
Sărbători fericite şi vacanţă plăcută!
Lângă bucuria care vă umple sărbătorile, printre cadourile aduse de cei dragi, vă rugăm să adăugaţi gândurile noastre bune:
„ La mulţi ani fericiţi!”
Director Ioan SUCIU
Bucuria de a dărui
„Dăruind vei dobândi”
Potrivit Codului bunelor maniere, „Cadoul nu este obligatoriu. Cadoul nu poate fi nici cerut, nici comandat, nici sugerat. A ști să faci mici daruri si să o faci cu discreție reprezintă un semn de noblețe”
A dărui este în firea întregului univers, iar a accepta darul este a doua natură a întregului univers.
Omul care dăruiește din toată inima, primește în schimb o mulțumire sufletească, dar nu trebuie să uităm că puterea de a dărui vine de la Dumnezeu.
„Dând ceea ce nu ai, dobândești ceea ce ai știut să dai din golul ființei tale. Darul suprafiresc se reflectă asupra-ți, se întoarce la tine ca un bumerang, ca o rază de lumină proiectată de oglindă.” scria Nicolae Steinhardt în „Dăruind vei dobândi”.
Un dar adevărat și ușor de oferit e acela care vine din suflet, pe care îl oferi cu bucurie și care, prin faptul că l-ai oferit îți aduce satisfacție personală.
„Binecuvântați sunt cei care pot oferi fără să-și amintească și pot primi fără să uite.”
Cuprinși de efervescența sărbătorilor de Crăciun, elevii și profesorii de la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu” au considerat necesar să dăruiască o fărâmă materială și spirituală, copiilor cu o situație defavorizată de la Școala de Stat „ Avram Iancu” și persoanelor de la Centrul de socializare „Victoria” din Târnăveni. Astfel, sub îndrumarea doamnei profesoare Stoica Emilia, elevii au vizitat cele două instituții și au dăruit cadouri copiilor si adulților.
Cum ar fi dacă fiecare dintre noi am dărui câte ceva în mod conștient în fiecare zi? La urma urmei, dacă s-ar întâmpla așa, fiecare ar avea, la rândul său, cel puțin o șansă să primească ceva…îmi și imaginez o lume plină de zâmbete, de bucurie si de gânduri bune… Pare utopic, nu? Și totuși poate fi adevărat.
Crăciun fericit! Un Moș Crăciun foarte generos și un an nou cu sănătate și speranță!
Mai multe imagini
Campania "nasturilor"
În luna decembrie, în cadrul campaniei „Petrece mai mult timp împreună cu copilul tău” s-au desfăşurat la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” activităţile „Căsuţa lui Moş Crăciun” la clasa a V-a şi „Omul de zăpadă” la clasa a VI-a. La aceste activităţi, coordonate de doamnele prof. diriginte Olar Marioara şi Moraru Mihaela, au participat părinţi, care în colaborare cu copiii lor, au confecţionat obiecte pe baza simbolului central al temei „nasturele”.
Activitatea a stimulat apropierea părinte-copil-diriginte şi s-a dovedit foarte eficientă, consolidând importanţa unei relaţii sănătoase în familie şi în şcoală.
Mai multe imagini
1 Decembrie 2015
Delegaţia liceului la manifestările organizate de Primăria Municipiului Târnăveni
cu prilejul Zilei Naţionale


LICEUL” ANDREI BÂRSEANU” DIN TÂRNĂVENI
LA CEAS ANIVERSAR
Gândit de mai mult timp în urmă, momentul aniversării celor nouă decenii de existenţă a primului liceu din municipiul de Târnava Mică, şi-a găsit realizarea între 21-22 octombrie 2015 printr-un şir de activităţi interesante, inedite şi utile atât pentru comunitatea sa de elevi şi cadre didactice, cât şi pentru prestigiul întregii activităţi şcolare din oraşul şi judeţul nostru. Iniţiativa organizării, programarea acţiunilor, alegerea locaţiilor, obţinerea resurselor necesare s-a datorat conducerii liceului, deţinută de prof. dr. Ioan Suciu şi prof. Mago Attila, sprijiniţi de autorităţile locale şi de unii agenţi economici din oraş.
Derulate pe durata celor două zile activităţile au cuprins mai întâi un interesant, util şi necesar simpozion, pentru clarificarea unor aspecte legate de conducerea unităţilor de învăţământ cu titlul „Mangement educaţional - actualitate şi perspective”, propus de gazde, la a căror invitaţie au răspuns Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Mureş, prof. Ştefan Someşan, moderatorul simpozionului, directoarea Casei Corpului Didactic Mureş, Cristina Chira, inspectorii Mureşan Lavinia, Someşan Cristina, Bărdaş Viorel şi Pop Florin, directorii Pop Ioan din Luduş, Maier Mircea din Sighişoara şi ai unor licee din Sibiu, Alba Iulia, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Luduş, Târgu Mureş şi Sighişoara. Contribuţia locală s-a datorat directorului Ioan Suciu cu tema „Managementul unităţilor de învăţământ de stat - deficenţe de reglementare”, directorului adjunct Mago Attila cu titlul „Managementul marketingului în educaţie” şi profesoarei Suciu Laura cu referatul „Excese birocratice în managementul educaţional”. Aprecierea asupra calităţii materialelor concepute, preocuparea pentru promovarea noilor orientări de eficientizare a procesului instructiv–educativ a fost formulată de moderator, împreună cu felicitările adresate organizatorilor.
Mai intensă şi participativă, chiar sărbătorească a fost a doua zi, derulată la sala mare a Casei de Cultură şi dedicată comunităţii de cadre didactice şi de elevi ai liceului, având o primă parte mai oficială, cu aceeaşi participare a inspectorului general prof. Ştefan Someşan, căruia i s-au alăturat primarul municipiului, jurist Nicolae Sorin Megheşan, viceprimarul economist, Florin Sim, toţi elevii, profesorii şi personalul unităţii. Cele câteva alocuţiuni ale primarului, inspectorului general, ale celor doi directori li s-au adăugat un sintetic istoric al celor 90 de ani de existenţă şi 55 de ani de funcţionare în actualul local al liceului, interesanta ipostază în care autorul articolului a fost 4 ani elev, 25 de ani profesor, 9 ani director al acestui liceu, profunda lui legătură afectivă pentru foşti colegi şi elevi.
Partea finală a constat într-un încântător program artistic în care au evoluat grupul coral dirijat de prof. Andrei, cele două grupe de majorete, din clasele V-VIII şi IX – XI, pregătite de prof. Patricia Ignat, cărora li s-au alăturat un grup de dansatori din ansamblul maghiar „Kokenyes” şi mai ales marele grup de elevi din componenţa ansamblului „Junii Târnavelor” condus cu deosebită măiestrie de soţii Trâmbiţaş.
Au fost, aşadar două zile intense, sărbătoreşti prin care grija pentru prezent s-a îmbinat cu anticiparea viitoare, în care s-au rememorat momentele 1925 de atribuire prin Decretul Regal 430/1925 a numelui de Andrei Bârseanu a gimnaziului devenit din 1948 Şcoala Medie Mixtă Alexandru Sahia, apoi din 1974 Liceul Industrial Nr 2, din 1990 Liceul Teoretic, iar din 2003 Liceul Teoretic Andrei Bârseanu al cărui testament – îndemn este urmat de generaţiile actuale. De aceea urăm „La Mulţi Ani - drag liceu”. Ţine minte că în 2025 ajungi la 100 de ani şi că elevii şi dascălii tăi au multe de îndeplinit. Succes din partea celui care a scris, prof. Ionel Covrig la 27 octombrie 2015.

"Library 2.015 Worldwide Virtual Conference"
În cadrul proiectului internațional "The Learning Revolution", care subliniază oportunitățile de dezvoltare profesională a personalului din învățământ de la o rețea de 200 de parteneri din întreaga lume,


Marți, 20 octombrie 2015, are loc Conferința Virtuală Mondială Biblioteca 2.015 "Library 2.015 Worldwide Virtual Conference". Sponsorul fondator al conferinței este School of Information de la San José State University. Toată lumea este invitată să participe la conferință, proiectată pentru a promova colaborarea și schimbul de cunoștințe între profesioniștii de informare la nivel mondial.Detalii lahttp://www.library20.com
Conferința Virtuală de toamnă
Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" Târnăveni participă la Conferința Virtuală de toamnă organizată de Discovery Education: "Discovery Education’s Fall VirtCon 2015". Tema conferinței din acest an este "Literacies for the Digital Age"
Comisia de Programe și Proiecte
Coordonator: prof. Laura Suciu, membrii: prof. Dana Nistor, prof. Maria Nistor


5 octombrie 2015 - Ziua Mondială a Educaţiei
Cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, la orele de dirigenție, profesorii diriginți au dezbătut importanța educației și a educatorilor în formarea tinerilor, astfel încât aceștia, la finele diferitelor cicluri de instruire, să fie apți pentru a se integra în societate.
Astfel, la clasa a VI-a, d-na dirigintă Moraru Mihaela, i-a îndrumat pe elevi pentru a căuta pe Internet cât mai multe informații referitoare la această zi, lecția finalizându-se cu o dezbatere, pe baza informațiilor găsite.
La clasa a X-a D, d-na dirigintă Vodă Claudia, după o trecere în revistă a semnificației zilei de 5 octombrie, a analizat, împreună cu elevii, câteva cugetări despre educație, învățătură, profesori, cultură. De asemenea, elevii au răspuns unor întrebări legate de chipul dascălului în literatura română. În partea a doua a orei, elevii au scris scrisori de mulțumire pentru dascălii care și-au pus amprenta asupra devenirii lor.
Toți elevii liceului au participat la realizarea unei fotografii, pe terenul de sport, având ca temă ”World Teachers Day- 5 octombrie 2015”
prof. Stoica Emilia
Consilier educativ
Alături de părinți, dascălii sunt cei care ”pun umărul” la devenirea noastră și care lasă o urmă adâncă în procesul de șlefuire al personalității noastre.
N-aș putea să mulțumesc doar unuia dintre profesorii mei pentru ceea ce sunt astăzi, pentru că, de la fiecare am învățat câte ceva: cunoștințe, valori morale, lecții de viață.
Unii au fost mai calzi cu noi, alții mai distanți, dar strălucirea din ochii lor era aceeași în momentul în care, de la catedră, începeau procesul zilnic de modelare a caracterelor noastre și de transmitere de informații menite să ne propulseze spre ceea ce ne dorim să devenim în viață.
Vă mulțumesc, dragii mei dascăli!
Pentru că îmi sunteți mereu alături, pentru că îmi potriviți busola, astfel încât să nu rătăcesc drumul, pentru că mă conduceți către întregire.
Kis Andreea Denisa,
clasa a X-a D
Important!
Activitatea "Balul Bobocilor", organizată de Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" Târnăveni, la data de 25 septembrie 2015, ora 17:00, se încheie la sfârşitul spectacolului de la
Casa de Cultură.
14
septembrie 2015
Mult
succes în noul an şcolar!
Structura anului şcolar 2015-2016
Festivitatea de absolvire a claselor a XII-a
În data de 29 mai 2015, a sunat ultimul clopoţel pentru elevii claselor a XII-a de la Liceul Teoretic Andrei Bârseanu Târnăveni. Ei au participat la ultima oră de dirigenţie, după care, în curtea liceului, a avut loc un program artistic, susţinut de formaţiile de majorete "Flowers" (eleve din clasele V-VII) şi "Sunshine" (eleve din clasele IX-XI). Ulterior, la Casa de Cultură "Mihai Eminescu", s-a desfăşurat tradiţionala predare a cheii liceului şi au fost decernate premiile pentru cei mai buni absolvenţi. Şefa de promoţie 2011-2015 a fost eleva Rad Adina din clasa a XII-a A şi Keszeg Monika din clasa a XII-a E – la clasele cu predare în limba maghiară.
Invitaţi speciali au fost domnii Ştefan Someşan, Inspector general ISJ Mureş şi Iuliu Palcu, director Prefectura Mureş, precum şi primarul municipiului, domnul Sorin Megheşan.
. Mai multe imagini AICI
“O călătorie virtuală prin țările Uniunii Europene”
În perioada 6 aprilie - 8 mai 2015, la liceul nostru s-a desfășurat concursul ”O călătorie virtuală prin țările Uniunii Europene”, la care au participat elevii claselor de gimnaziu și cei ai claselor IX-XI.
Prima etapă a concursului(6-8 aprilie) a constat în desemnarea claselor finaliste de către un juriu format din profesori și elevi, care a urmărit prezentările claselor participante, prezentări care au cuprins informații legate de istoria, geografia, economia, turismul, tradițiile și gastronomia țărilor repartizate prin tragere la sorți.
În urma jurizării au fost desemnate patru clase finaliste: a V-a, a IX-a D, a X-a C, a XI-a A.
Etapa a doua a concursului s-a desfășurat în data de 8 mai, când echipele finaliste au oferit o lecție în ceea ce privește cultura europeană, punând în scenă tot ceea putea fi pus, de la informații consistente privind țările pe care le-au reprezentat, până la dansuri populare europene sau gustări din țări precum Slovacia sau Spania.
Excluzând prezentările propriu-zise care au avut loc în acea zi, toți participanții au fost supuși unui test de cultură generală cuprinzând întrebări din diferite domenii, legate de România. Astfel, activitatea a fost împărțită în două mari părți: cea în care concurenții au expus informația și, respectiv, cea în care concurenților le-a fost pretinsă informație sub forma răspunsurilor la întrebări.
În decursul a două ore, toate cele patru echipe își terminaseră sarcinile și așteptau rezultatul din partea juriului. În acest timp, Junii Târnavei au încântat publicul cu o reprezentație specific ardelenească a obiceiurilor de joc de pe malul râului târnăvenean.
După minute întregi de emoție, câștigătorii au fost anunțați: clasele a IX-a D(Slovacia) și a XI-a A(Polonia) au obținut locul I la egalitate, pentru ca imediat după să urmeze clasele a V-a(Germania) și a X-a C(Spania). În mod evident, prestația tuturor participanților a fost în mod egal apreciată, însă este în spiritul concursului departajarea celor mai buni de cei mai emotivi, a celor mai pragmatici de cei aflați la început.
Evenimentul, conceput de doamnele profesoare Stoica Emilia și Vodă Claudia, găzduit de Rus Raul și Truța Adelina în rol de prezentatori și avându-l pe Răzvan Mureșan în partea de regie tehnică a fost un succes. Sperăm să asistam în viitorul apropiat la cât mai multe astfel de manifestări organizate de și pentru tinerii din Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu”, care încă o dată au confirmat că au talent, creativitate și disponibilitate pentru astfel de activități.
Rus Raul,
clasa a X-a A
Mai multe imagini se pot vedea AICI
Olimpici naţionali de la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu"
În data de 7 martie 2015 a avut loc etapa judeţeană a Olimpiadei de Biologie. Eleva Moldovan Alexandra, din clasa a XI-a A de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni, pregătită de prof. Suciu Laura, a obţinut 96 de puncte (din 100), punctaj maxim pe judeţ, calificându-se astfel la etapa naţională, care va avea loc la Tg. Mureş, în perioada 6-10 aprilie 2015. După o săptămână, a avut loc etapa judeţeană a Olimpiadei de Matematică, unde elevul Rus Raul Octavian, din clasa a X-a A, pregătit de prof. Andreescu Dorin, a obţinut locul II şi s-a calificat la Olimpiada Naţională de Matematică, organizată în acest an la Bucureşti.
Le dorim mult succes!!
Dragobete 2015
În 24 februarie 2015, la Liceul Teoretic ”Andrei Bârseanu”, dragostea a fost sărbătorită românește, în cadrul unui spectacol dedicat zilei de Dragobete.
De organizarea acestui eveniment s-au ocupat doamnele profesoare Emilia Stoica și Claudia Vodă, precum și domnul profesor Covrig Ionel, președinte al Despărțământului Astra ”Gheorghe Oprean”.
După ce prezentatorii Adelina Truță și Paul Cernea ne-au introdus în atmosfera specifică acestei sărbători, prezentând câteva obiceiuri și tradiții legate de Dragobete, au intrat în scenă cei 11 aspiranți la titlul de ”DRAGOBETELE ANULUI 2015”. Aceștia au avut de trecut șase probe în care au demonstrat calitățile lor de dansatori și cântăreți și au convins publicul că știu să iubească și să fie creativi.
În pauzele dintre probe, elevi ai liceului nostru au cântat, au dansat și au prezentat creații literare proprii-eseuri și poezii de dragoste.
Am trăit astfel emoțiile unor povești de dragoste exprimate prin cântec (Marian Daniel- XII D, Mureșan Răzvan-XI B, Popa Andrada-IX B), versuri (Rus Raul- XA) sau proză (Manta Ștefania- XB, Potor Andreea- IX C) și am simțit românește când Junii Târnavei au încins podeaua cu jocuri populare ardelenești.
Câțiva elevi de la clasele cu predare în limba maghiară ne-au demonstrat, de asemenea, aptitudinile lor de buni dansatori, iar cele două trupe de majorete ale liceului, Flowers și Sunshine, ne-au încântat, ca de fiecare dată, cu dansuri în care se îmbină armonios arta și sportul.
Juriul, alcătuit din profesori și elevi, l-a desemnat pe cel care va purta titlul de ”DRAGOBETELE ANULUI 2015”. Acesta este elevul Popșor Dorian, din clasa a XI-a A.
Felicitări, lui și celorlalți concurenți, pentru că, de fapt, toți sunt câștigătorii unui eveniment care a omagiat iubirea, cel mai frumos și înălțător sentiment uman.
Prof. Claudia Vodă
În atenţia absolvenţilor din anul şcolar 2013-2014
Începând cu 18.02.2015, se eliberează diplomele de Bacalaureat, la Secretariatul liceului. Diplomele se eliberează personal, pe bază de CI.
Liceul Teoretic "Andrei Barseanu" Tarnaveni
sărbătoreşte Ziua Siguranţei pe Internet 2015

Liceul Teoretic "Andrei Barseanu" Tarnaveni se alătură altor sute de şcoli şi organizaţii care sărbătoresc Ziua Siguranţei pe Internet şi promovează folosirea responsabilă a Internetului şi noilor tehnologii de către copii.
Ziua Siguranţei pe Internet este celebrată marţi, 10 Februarie 2015 şi propune tema„Împreună facem Internetul mai bun!” oferind oportunitatea abordării într-o manieră non-formalăa aspectelor pozitive pe care mediul online le are în dezvoltarea copiilor şi tinerilor şi, totodată, a rolului pe care fiecare dintre noi îl avem în crearea unui Internet mai bun.
- Safer Internet (Sigur.Info) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în toată Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.
- Organizaţia Salvaţi Copii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional al programului naţional Sigur.Info în cadrul programului comunitar mai sus menţionat.
- Cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet se implementează în peste 100 de ţări campanii educaţionale care promovează mesajul„Împreună facem Internetul mai bun!” cu sprijinul şcolilor, părinţilor, autorităţilor, societăţii civile şi presei naţionale
- Începând cu anul 2009 peste 700 de şcoli au ales să se implice în activităţile propuse de echipa Sigur.info şi sperăm ca prin noul Ghid al sigurantei pe Internet lansat de Organizaţia Salvaţi Copiii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale activităţile educaţionale care vizează acest subiect să fie implementate în toate şcolile din România.

15 ianuarie 2015 - Zi aniversară
Se împlinesc azi, 15 ianuarie 2015, 165 de ani de la naşterea poetului românilor, Mihai Eminescu, cel care a reuşit să treacă
peste "nemărginirea timpului".
Momentul aniversar a fost marcat la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" prin desfăşurarea unei activităţi artistice intitulate
"Eu rămân ce-am fost: romantic." La manifestarea omagială, organizată de doamnele profesoare de Limba şi Literatura română
din liceu, au participat elevii iubitori de poezie, care au interpretat fragmente din lirica eminesciană şi au prezentat momente esenţiale
ale activităţii literare a creatorului de geniu, Mihai Eminescu.
Evenimentul omagial va continua în cursul acestei zile la Colegiul Tehnic din Târnăveni, unde, începând cu ora 13 se va desfăşura
un concurs de interpretare din creaţia eminesciană, la care vor participa elevi de la liceul nostru şi de la liceul care găzduieşte activitatea.
De asemenea, mâine, 16 ianuarie, de la ora 13, elevii claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a de la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" vor avea prilejul
de a-şi valorifica talentul de recitatori, prin participarea la concursul de interpretare din creaţia eminesciană.
Școala care dăruiește
Elevii Liceului Teoretic ,,Andrei Bârseanu” au dăruit zâmbete copiilor de la Centrul școlar pentru educație incluzivă nr.2 din Târnăveni și copiilor de la centrele de plasament.
Activitatea a implicat toți elevii liceului, care au fost bucurosi să ajute copiii defavorizați. Aceștia au strâns bani și au donat jucării și haine. Munca lor a fost răsplătită prin reacțiile de bucurie și fericire de pe chipurile copiilor. Elevii le-au dăruit zeci de pachete, arătând că bucuria Crăciunului trebuie să fie simțită de toți, chiar si de cei mai puțin norocoși.
Elevii din clasele gimnaziale au prezentat o piesă de teatru, iar Moș Crăciun a fost extrem de generos, oferindu-le tuturor cadouri.
Savu Adela – Liceul Teoretic ,,Andrei Bârseanu”
Patrula de reciclare
În cadrul programului educativ al Asociaţiei Române pentru Reciclare RoRec, avizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, s-au implicat şi elevii Liceului Teoretic “Andrei Bârseanu”, pentru care responsabilitatea faţă de mediu reprezintă un obiectiv major.
Colectarea selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, pe scurt DEEE, are un impact major asupra reducerii poluării. Orice aparat care funcţionează cu electricitate (de la priză sau cu baterii), orice bec, neon, baterie sau accumulator, atunci cand se strică sau se învecheşte, devine DEEE.
Având în vedere faptul că în casa fiecăruia dintre noi există astfel de echipamente, noi, elevii Liceului Teoretic “Andrei Bârseanu”, am parcurs o primă etapă a acestui program, şi anume, cea de colectare a deşeurilor într-un număr semnificativ. De altfel, ne-am propus un obiectiv ambiţios: să convingem cât mai multe personae să ni se alăture în demersul nostru.
Ştiaţi că o baterie poate polua apele subterane şi solul unde e aruncată timp de peste 50 de ani? Majoritatea persoanelor cred că oferă un răspuns negativ la această întrebare. În acest caz, fac un apel către toţi locuitorii oraşului nostru, care sunt dornici să protejeze mediul înconjurător, prin donarea obiectelor pe care nu le mai folosesc. Acest lucru este posibil apelând la TelVerde: 0800.444.800.
Agenţii Patrulei de Reciclare devin motorul schimbării de mentalitate, referitoare la reciclare, cu efecte pozitive pe termen lung, programul desfăşurându-se până în data de 15 mai 2015.
Efectul educaţiei este cel mai greu de măsurat, şi totuşi, Patrula de Reciclare este cea mai activă mişcare ecologistă de tineret din România.
Prin programul Patrula de Reciclare, Asociaţia Rorec sprijină liceul nostru, cât şi celelalte şcoli din ţară în misiunea de a forma o generaţie de tineri caracterizată de simţul responsabilităţii, grija faţă de mediul înconjurător şi încredere în propria putere de a aduce schimbări benefice în societate.
Truţa Ioana-Adelina, clasa a X-a A
Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” la TVR
Războiul Minților este un concurs de cultură generală care implică 16 licee din întreg județul Mureș într-o competiție eliminatorie de tip cupă care ulterior va fi televizată pe postul TVR Târgu-Mureș.
În urma tragerii la sorți pentru stabilirea meciurilor dintre școlile implicate, următorul tabel competițional a stabilit confruntarea dintre liceul nostru – Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” – și unul dintre cele mai renumite licee din întreg județul – Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”.
Așa cum o indică și tabelul, disputa a avut loc în dimineața zilei de 6 decembrie, iar filmarea s-a transmis în 11 decembrie pe postul TVR Târgu-Mureș. Spre bucuria noastră, elevii liceului nostru s-au calificat mai departe, învingând Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” cu scorul de 18 – 13 și urmând să întâlnească în sferturile de finală Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin. Pentru cei interesați să vadă cum s-a desfășurat primul meci al Liceului Teoretic „Andrei Bârseanu”, puteți accesa link-ul următor pentru a viziona înregistrarea disponibilă si pe YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=uvhnaQGhpDQ
Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" participă la
CEL MAI MARE EVENIMENT EDUCATIV DIN ISTORIE, 8-14 DECEMBRIE, 2014
Hour of Code (Ora de Programare) este o mişcare globală ce a atins zeci de milioane de elevi si studenţi din peste 180+ de ţări. Oricine, oriunde poate organiza un eveniment Hour of Code. Tutoriale de o ora sunt disponibile traduse în peste 30 de limbi. Nu ai nevoie de cunostinte speciale. Vârste de la 4 la 104 ani.
http://hourofcode.com/ro

Pagini din Istoria Marii Uniri
În cadrul Zilelor Liceului Teoretic “Andrei Bârseanu”, într-o bună tradiție, cu ocazia celebrării zilei de 1 Decembrie, Comisia metodică de Istorie-Geografie a organizat Ediţia a XII-a a Concursului intitulat “Pagini din istoria Marii Uniri”. Acesta a avut loc pe parcursul întregii săptămâni 24-28 noiembrie, iar finala s-a desfășurat la Muzeul Municipal Târnăveni. Locul I a fost obținut de elevii din clasa a XI-a C, urmați de elevii clasei a XI-a D, iar bobocii din clasa a IX-a E au avut o prestație deosebită, obținând Locul III.
Întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Alba-Iulia
Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia a organizat în data de 22 noiembrie 2014, a IV-a ediţie a Întâlnirii Anuale a Tinerilor din Arhiepiscopia Alba-Iuliei, unde peste 900 de tineri din judeţele Alba şi Mureş au discutat despre provocările spirituale la adresa tinerilor din zilele noastre. De la Liceul Teoretic ”Andrei Bârseanu ” au participat un grup de elevi Invitatul special la această manifestare a fost Părintele Nicodim Petre din Iaşi, consilier pentru tineret în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Marele Premiu pentru Trupa de teatru a
Liceului Teoretic “Andrei Bârseanu” Târnăveni
Vineri, 21 noiembrie 2014, a avut loc la Baia-Mare, Ediţia a IV-a a Festivalului Regional de Teatru “Un joc al ideilor”. Prestaţia trupei de teatru “Corola de muguri” a Liceului Teoretic “Andrei Bârseanu” Târnăveni, sub îndrumarea profesoarei Gîrlonţa Cosmina, a fost încununată de succes. Elevi din clasele a X-a E şi a X-a F au obţinut marele premiu, în urma interpretării piesei de teatru “Model de aplicăţiune” cuprinzând selecţii din schiţele marelui Caragiale.
Încă un premiu
la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" Târnăveni
În
perioada 8-10 mai 2014, a avut loc la Colegiul Naţional „Fraţii
Buzeşti” din Craiova, etapa naţională a Sesiunii de Referate
şi Comunicări Ştiinţifice ale elevilor la Biologie.
Elevul Rus
Raul Octavian din clasa a IX-a A de Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu”
Târnăveni, sub îndrumarea prof. Suciu Laura, a reprezentat judeţul
Mureş, cu lucrarea „Determinarea experimentală a
cantității relative de vitamina C din anumite fructe și legume”
şi a obţinut locul 12 din 41 de concurenţi.

Învingător prin
artă
În
semestrul I, elevii de la Liceul Teoretic "Andrei
Bârseanu"participat la Expoziția Internațională – Concurs
” ÎNVINGĂTOR PRIN ARTĂ” Ediția a IV-a din 2-3 noiembrie 2013,
unde au obținut următoarele rezultate :
PREMIUL
I
- IONAȘCU RĂZVAN DANIEL IOAN clasa a
XII-a A
PREMIUL
I
-
DANCIU ANDREI
VASILE
clasa a XII-a B
PREMIUL AL II-LEA -
SPRÎNCENATU TIBERIU VASILE clasa a X -a
C
PREMIUL AL III-LEA -
BEIAN
SONIA
clasa a XI-a C
Sunt rezultate mai mult
decât încurajaroare care anulează sensul interogației ”iar
moare cultura?” Grație acestor elevi deosebiți s-a demonstrat
faptul că, în pofida unei societăți aflate în declin cultural și
spiritual, arta trăiește înca în diferitele sale ipostaze.



Premii pentru
elevii de la Liceul Teoretic Andrei Bârseanu Târnăveni
Marti, 11 martie
2014, a avut loc la Tg. Mureş, etapa judeţeană a Sesiunii de
comunicări ştiinţifice pentru elevii din
învăţământul liceal la Biologie. De la Liceul Teoretic “Andrei
Bârseanu” au participat elevii Rus Raul, Moldovan Alexandru şi
Bichiş Flavius, sub îndrumarea prof. Suciu Laura.
Premiul I a fost
obţinut de Rus Raul din clasa a IX-a A, cu lucrarea “Determinarea
experimentală a cantității relative de vitamina C”
şi premiul II l-a obţinut Moldovan Alexandru (clasa a IX-a A) cu
lucrarea “Realizarea unui lichid non-newtonian şi utilizarea lui la
studierea efectului zgomotului asupra timpanului”.
Elevul Rus Raul
va reprezenta judeţul nostru la Etapa Naţională a Sesiunii de
comunicări ştiinţifice la Biologie, care va avea loc la
Craiova în perioada 8-11.05.2014.
Unirea
Principatelor Române sărbătorită la Liceul Teoretic „Andrei
Bârseanu”
În
data de 24 ianuarie 2014, la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” a avut loc
sărbătorirea evenimentului care acum 155 de ani a reprezentat
momentul făuririi statului naţional român, prin următoarele
activităţi: Simpozionul cu tema „Unirea naţiunea a
făcut-o” şi momentul artistic „Moş Ion Roată
şi Unirea”, realizate de elevii clasei a XI-a A.
La
sfârşitul activităţilor, toţi elevii şi profesorii
liceului s-au prins într-o mare Horă a Unirii.

Premii obţinute
la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar - Faza
judeţeană - tenis de masă
În data de 18
ianuarie 2014, la Luduş, s-a desfăşurat Etapa
judeţeană a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar -
Tenis de masă.
Reprezentantele
liceului nostru, Buta Denisa (clasa a IX-a C) a obţinut Locul II la
clasele IX-XII şi Moldovan Flavia (clasa a VI-a) a obţinut locul IV
la clasele V-VIII.

EMINESCIANA 2014
Marţi, 14
ianuarie 2014, s-a desfăşurat la Liceul Teoretic "Andrei
Bârseanu" din Târnăveni un spectacol omagial,
prilejuit de împlinirea a 164 de la naşterea poetului naţional al
românilor, Mihai Eminescu.
Elevi de la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" şi de la
Colegiul Tehnic au interpretat versuri din creaţia marelui poet.
Câştigătorii concursului au fost: Gligor Doriana (clasa a VI-a),
Madac Roxana şi Stângaciu Marian (clasa a VI-a), Dobrin Emilia, Feierdan
Cecilia, Zokarias Adelina (clasa a VI-a), Bârcea Augustin (clasa a X-a),
Ştefănescu Lavinia (clasa a XI-a); un grup vocal-instrumental de la
Colegiul Tehnic, Savu Sorin, Stroia Vlad, Truţa Adelina, Cerghizan Andrei,
Moldovan Alexandru, Rusu Roxana, Raţiu Gianina, Varga Sonia (clasa a
IX-a), Dolcoş Naomi, Szabo Miruna (clasa a X-a).
Juriul a fost constituit din doamnele Feierdan Viorica şi Hălmaciu
Petruţa şi din domnul profesor Covrig Ionel iar coordonatoarea
activităţii a fost
doamna profesoară Rezan Anca.
În ziua de 15 ianuarie, la statuia poetului din parcul Primăriei, elevii
clasei a XII-a A, însoțiți de d-na dirigintă Vodă Claudia
au susținut un scurt program artistic. Au recitat din lirica
eminesciană și au interpretat melodii ale căror versuri aparțin
marelui poet.
Elevii au dǎruit apoi trecǎtorilor versuri ale
Luceafărului poeziei românești, fǎcând apel la memoria lor
şi rugându-i sǎ recite versuri pe care şi le amintesc.
La mulţi ani, 2014!

Sfârşitul de an este un
bun prilej pentru a dărui. Tuturor celor care ne-au fost aproape ,
un gând bun şi o urare: La
Mulţi Ani!
Consiliul de Administraţie
al Liceului Teoretic „Andrei Bârseanu”
Târnăveni
Director.
Ioan SUCIU
Des
tradition culinaires en France
Clasa
a IX-a A, sub îndrumarea d-nei profesoare Iftinca Raluca, tocmai au încheiat
o aventură culinară franceză.
Au
desfăşurat o activitate de proiect, încercând să
gătească desertul preferat. Vă lăsăm pe
d-voastră să decideţi dacă aventura a
fost
gustoasă sau nu.
Desfăşurarea
pe scurt a evenimentului AICI

Campanie ECDL - ŞCOALA
CARE DĂRUIEŞTE!
- Titlul
proiectului: “Crăciun cu bucurii pentru o
mulţime de copii”
- Numele
şcolii: Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu”
Târnăveni
- Numele
echipei: „Împreună pentru voi”
- Membrii
echipei: Cirlea Mălina, Florea Denisa, Savu Adela,
Coman Ovidiu, Oltean Ioana, Degerat Didia, Rus Raul, Rudeychuk
Inga
- Beneficiarul
proiectului: copiii abandonaţi, copiii cu dizabilităţi
şi copiii din centrele de zi din Municipiul Târnăveni
- Descrierea
proiectului şi a activităţilor aferente acestuia
(inclusiv datele de desfăşurare a activităţilor):
- strângerea de fonduri şi jucării pentru copiii
dezavantajaţi cu ocazia Crăciunului
- realizarea unor pachete cu dulciuri şi fructe care vor fi
distribuite acestor copii de către membri echipei noastre care vor fi
deghizaţi în „Moş Crăciun”
Împlinirea
noastră sufleteasca va creşte odată cu aducerea bucuriilor în
sufletele acestor copii defavorizaţi.
Perioada de desfăşurare: 16-20. 12. 2013
1
Decembrie 2013 - Am fost la Alba-Iulia
Apariţia
evenimentului prilejuit de Lansarea cărţii
"Moromeţii-ultimul capitol"
în
Tribuna învăţământului


Regulamentul de Ordine Interioara
a Liceului Teoretic "Andrei Barseanu" Tarnaveni
se poate consulta AICI
16 septembrie 2013 - Un an şcolar bun şi rodnic, tuturor!
Festivitatea de deschidere a
noului an şcolar va avea loc luni, 16
septembrie 2013, la ora 10:00.

Hotărârea Consiliului de Administraţie în
legătură cu Ziua de Rusalii – 20 mai 2013
Elevii claselor cu predare în limba
maghiară sunt liberi în 20 mai 2013 şi vor recupera orele în data
de 25 mai 2013.
Ceilalţi elevi au program
normal de şcoală.
Consiliul de Administraţie
În atenţia
elevilor interesaţi de eliberarea cardului bancar!
Când vă
prezentaţi la banca aleasă pentru eliberare card, în mod
OBLIGATORIU să aveţi la voi CERTIFICATUL DE NAŞTERE şi
CARTEA DE IDENTITATE
!!!
Promovarea Zilei
Siguranţei pe Internet 2013 la Liceul Teoretic "Andrei
Bârseanu" Târnăveni
http://www.saferinternetday.org/web/guest/sid-2013
The 10th Safer Internet Day was celebrated worldwide on Tuesday
5 February 2013 with the day focusing on online
rights and responsibilities. SID 2013 promotional materials
(Watch
the SID 2013 video - Connect with respect).
http://www.saferinternetday.org/web/romania/home
The overall objective of the Saferinternet RO project, sigur.info, is
to promote Internet safety for children by establishing a Romanian combined
Node consisting of a Hotline, a Helpline and awareness activities. Beside this,
the project aims to provide teachers, parents and child protection
specialists with knowledge and tools for protecting their children in the new
technological environment.
 
Cu ocazia Zilei
Siguranţei pe Internet 2013/ Safer Internet Day 2013 la Liceul Teoretic
„Andrei Bârseanu” din Târnăveni s-a desfăşurat, în luna
februarie 2013, o sesiune de informare, cu resursele pe care portalul www.sigur.info le pune la
dispoziţie, constând în transmiterea de informaţii privind
siguranţa online într-un mod particularizat pentru fiecare grup
ţintă în parte şi crearea premizelor de integrare a sfaturilor
în activitatea lor viitoare. În campania de informare dl. director Suciu
Ioan, dl. director adjunct Mago Attila, dna. prof. Suciu Laura şi dna.
prof. Nistor Daniela au implicat elevii claselor 5A, 9A, 9B, 9C, 10A, 11B,
12B, 12C, 12D şi 12E.

Activitatea de informare în cadrul programului Sigur.info
are în vedere creşterea conştientizării de către copii,
părinţi şi profesori a beneficiilor noilor tehnologii şi
a importanţei pe care acestea o au în viaţa copiilor, dar şi a
riscurilor pe care Internetul le poate avea în cazul folosirii excesive sau
în lipsa unei atitudini responsabile în timpul navigării online.
Global
Entrepreneurship Week 2012

In cadrul proiectului
internaţional „Global Entrepreneurship Week 2012” în
parteneriat cu „Junior Achievement România”, marți, 20 noiembrie
2012, la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" din Târnăveni au
fost invitați antreprenori de succes din comunitatea locală spre a
împărtășii elevilor din experiența lor in cadrul
activitatii „101 antreprenori la clasă”. Liceul nostru
a continuat seria activitatilor „Pasi spre succes” inceputa in anul 2010 cu
editia 2012.

Au fost invitati: doamna
Serban Mariana si domnii: Sita Dorel, Varadi Ioan, Radu Vasile, care
le-au prezentat elevilor avantajele si dezavantajele antreprenoriatului. De
asemenea au comunicat oportunitatile antreprenoriale locale, argumente pro si
contra ale vietii de patron. Elevii au fost receptivi, curiosi si au pus
multe intrebari. Invitatii au raspuns solicitarilor venite din partea
elevilor, cu multe exemple concrete din experienta lor de viata.
In organizarea evenimentului s-a implicat conducerea liceului,
director Suciu Ioan si director adjunct Mago Attila, profesorii Suciu Laura,
Nistor Daniela, Harsan Maria, alaturi de elevii claselor a XII-a B, a IX-a C,
a IX-a D, a X-a C si a X-a E. Experienta acumulata o vor transmite si
colegilor din celelalte clase ale liceului.
Traditia va fi continuata si in urmatorii ani.
Deschiderea
festivă a anului şcolar 2012-2013
Noul an şcolar a debutat şi la Liceul Teoretic
"Andrei Bârseanu" în prezenţa a peste 600 de elevi
entuziaşti şi a invitaţilor: Victor Socaciu - Deputat, Manuel
Butiulcă - Subprefect, Ciprian Dobre - Preşedintele Consiliului
Judeţean Mureş, Raţă Nadia - Inspector şcolar
general adjunct ISJ Mureş, Bărdaş Viorel - Inspector
şcolar, Sorin Megheşan - Primarul Municipiului Târnăveni
şi Mohamed Barmou - Viceprimar.
Cu acest prilej a fost reluată o tradiţie de
succes, elevii înscrişi în clasa a V-a de gimnaziu fiind primiţi cu
aplauze în şcoala în care procentul de promovabilitate la bacalaureat a
fost de 94,6%.
Lansare proiect
"Impreuna pentru natura"
Miercuri, 25 aprilie 2012, la
Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu” a avut loc deschiderea oficială a
Proiectului „Împreună pentru natură ”.
Alături de şcoală,
parteneri în proiect sunt: MOL România, Primăria Municipiului
Târnăveni şi Asociaţia de părinţi a Liceului
Teoretic „Andrei Bârseanu”.
La deschiderea
oficială au participat primarul Municipiului Târnăveni, ing. Matei
Adrian, reprezentanţi ai părinţilor, cadre didactice şi
elevi membri
ai cercului „Prietenii naturii”.
Nr. persoanelor
participante în activităţile proiectului: 300 elevi, 20 cadre didactice
Nr. arbori, arbuşti plantaţi: 200 de tuia, 6 magnolii, 10
molizi argintii.
Nr. flori plantate: 12 trandafiri urcatori
Suprafaţa amenajată: 600 mp

Liceul Teoretic
"Andrei Bârseanu" Târnăveni susţine campania
"Ora Pământului - Earth Hour 2012"

http://www.earthhour.org/
ABOUT
Hundreds of millions of people, businesses and
governments around the world unite each year to support the largest environmental
event in history - Earth Hour.
http://ora-pamantului.ro/wordpress/

În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de
oameni, instituții şi companii sting luminile timp de o oră,
alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth
Hour.
La îndemnul WWF, organizația care a inițiat mișcarea Earth
Hour, în anul 2007, 5200 de oraşe din peste 135 de ţări au
stins lumina de Earth Hour în 2011, răspândind un mesaj puternic privind
impactul negativ pe care viața noastră de zi cu zi îl are asupra
planetei şi asupra resurselor naturale.
În 2011, Earth Hour a intrat într-o nouă etapă: Mai mult decât o
oră pentru planetă (Beyond the Hour), în care oamenii de
pretutindeni au fost îndemnați nu numai să stingă lumina, ci
să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi.
În 2012, îi provocăm pe susținătorii Earth Hour să
facă MAI MULT – îi îndemnăm să-şi ia angajamentul de
a-şi schimba stilul de viață, pentru a-şi reduce impactul
negativ asupra planetei.
Fiecare dintre noi este provocat să îşi ia un angajament, condiționat
însă de un alt angajament, care poate veni din partea unei companii, a
unui oraş sau a unei singure persoane. Promiți că vei face
ceva DACĂ altcineva promite să facă un lucru benefic pentru
mediul înconjurător.
Campania Hai pe net!
2012 la Liceul Teoretic Andrei Bârseanu
Fundația EOS cu susținerea Ministerului Comunicațiilor
și Societății Informaționale și a Consorțiului
Alianța Digitală pentru România, lansează în perioada 26 – 30
martie campania
Hai pe net! 2012 - Aducem România online!
O campanie Europeană de amploare, avînd drept obiectiv incluziunea
digitală, cu genericul „Hai pe Net” („Get online”), se va derula timp de
o săptămână. Promotorii acestei mișcări doresc
să contribuie la creșterea gradului de angajare în societatea cunoașterii
și să sprijine pe cei care doresc să beneficieze de
oportunitățile tehnologiei. Ca și în anii precedenți
campania „Hai pe Net 2012” este susținută şi de instituții
de învățământ.
Istoria initiativei „Get online” ia naștere în 2008, în Marea Britanie
prin organizarea acțiunilor anuale „Get online day”, care din 2010 au
fost rebotezate în „Get online week”, accentuându-se perioada de desfășurare
a evenimentului.
 
Săptămâna
europeană „European Get online week” este promovată de către
Telecentre-Europe, organizație non-profit pan-Europeană, care
întrunește peste 25000 de telecentre din țările Uniunii
Europene.
Campania „Get online week 2012” se va desfășura în paralel cu
campania inițiată de Comisia Europeană „eSkills” și este
susținută de companii și organizații internaționale,
printre care Microsoft, Liberty Global şi Accenture. La acțiunile
preconizate se vor alătura și rețelele de telecentre din 15
state din Africa și Eurasia.
 
În România campania
este promovată de către Educating for an Open Society Foundation și
are drept obiectiv să atragă un număr de 10,000 de români
online (fie pentru prima dată, fie pentru familiarizarea cu servicii noi
de e-guvernare, e-sănătate sau e-comerț). Atenție
deosebită va fi acordată tinerilor cu vârsta cuprinsă între
16-24 ani și a celor peste 60.

Un exemplu elocvent
de acțiuni promovate în statele europene pe parcursul
săptămânii online este aplicația Skillage, care ajută
tinerii să-și testeze abilitățile în domeniul TIC pentru
a-și găsi un loc adecvat pe piața muncii. Dezvoltat de Telecentre-Europe,
cu sprijinul Microsoft, acest instrument de evaluare a este acum disponibil
ca un online. Printr-o serie de 15 întrebări Skillage testul scoate în
evidență acele aspecte ale IT care urmează să fie
îmbunătățite. Skillage este tradus în 14 limbi europene și
este disponibil și pe Facebook.

Joi, 29 martie 2012,
la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" din Târnăveni a avut loc
acţiunea de promovare a evenimentului european în rândul cadrelor
didactice şi al elevilor, la iniţiativa conducerii şcolii.
Elevii au fost încântaţi de programul oferit în limba română de
testare a cunoştinţelor TIC. Au efectuat testul în laboratorul AeL
al liceului 6 clase (9E, 10B, 11A,B,C,D).
S-a prezentat programul în sala 5 la 4 clase (9A,B, 10A, 12A) şi
cadrelor didactice.
Campania a primit de la şcoala noastră cel puţin 250 de
voturi!
Acţiunea va fi
urmată de utilizarea de către cadrele didactice a noului produs
online dezvoltat cu sprijinul Microsoft, disponibil în limba română,
dedicat evaluării abilităților TIC a tinerilor, (aplicație
disponibilă în timpul campaniei), în evaluarea competenţelor
digitale ale elevilor.

http://asociatiait.ro/eskills_actiuni.php
Actiuni propuse in cadrul campaniei eSkills Week 2012
26.01.2012 - Lansarea campaniei eSkills Week 2012 in
Romania
16.02.2012 - Safer Internet Day ( IBM si APDETIC)
18.02.2012 - CISCO Netriders Competition
22.02.2012 - Comunicare privind competitia <Passion>
organizata de Comisia europeana (APDETIC si Hotnews)
23.02.2012 - Cloud Computing ( AGORA si APDETIC)
29.02.2012 - Intel: Educatie pentru o societate digitala
( INTEL si APDETIC)
13-14.03.2012 - Zilele usilor deschise in companiile IT
(Microsoft, IBM, Intel, HP, APDETIC, Junior Achievement)
15.03.2012 - Ziua Bibliotecilor Online ( ANBPR si
APDETIC)
15-25.03.2012 - Concurs Online <Viata pe net>
(APDETIC, Facebook si Hotnews.ro)
19.03.2012 - European eSkills Week 2012 Stakeholders
Event, Brussels
21.03.2012 - Intel : Ziua scolii (Intel si APDETIC)
27.03.2012 - Hai pe net (EOS)
28.03.2012 - Premierea castigatorilor la concursul
online « Viata pe net ! » (APDETIC si Junior Achievement)
30.03.2012 - eSkills Week 2012 Closing Event, Copenhaga
Ziua Mondiala
a Apei - Simpozion la Liceul Teoretic „Andrei Barseanu”
Joi,
22 martie 2012, la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" a avut loc
Simpozionul prilejuit de Ziua Mondială a Apei, sub sloganul "Water
and Food Security" ("Apa si siguranta alimentara"). Simpozionul
a fost un semnal cu privire la situaţia alarmantă a poluării
drastice a resurselor de apă dulce de pe planetă. De asemenea s-a
evidenţiat discrepanţa flagrantă dintre risipa de apă din
ţările dezvoltate, comparativ cu penuria din ţările lumii
a treia.
După
susţinerea comunicărilor (Apa-aurul lichid al Pământului,
Proprietăţile şi anomaliile apei, Circuitul apei în
natură, Poluarea apei, Calitatea apei potabile la Târnăveni,
Efectele poluării asupra ecosistemelor acvatice, Terapia cu apă, Memoria
apei) s-au prezentat posterele realizate de către elevii şcolii cu
acest prilej.
Invitatul special al
evenimentului a fost dr.ing. Danciu Virgil, Comisar al Gărzii de Mediu
Mureş, care le-a subliniat elevilor importanţa apei şi a
menţinerii ei nepoluate.

World Water Day -
Ziua Mondială a Apei
Andrei
Barseanu Highschool will host the symposium occasioned by the World Water Day
on Thursday, March 22, 2012, under the slogan "Water and Food
Security".
The symposium is
intended to be a signal regarding the drastic cut of water supply on our
planet. Also, the seminar will show the flagrant discrepancy between the
waste of water in the advanced countries as compared to the penury existing
in the third world society.

Majoretele pe prima
treaptă a podiumului
Majoretele
de la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu" au obţinut locul I la
faza pe Zona Transilvania a Olimpiadei Naţionale Şcolare de
Majorete la Arad şi s-au calificat în finala naţională din 12
mai 2012, de la Bucureşti.
Le
felicităm şi le dorim mult succes la etapa naţională!

Concurs de
recitări
Miercuri,
25.01.2012 s-a desfăşurat la Liceul Teoretic "Andrei
Bârseanu" un concurs de recitări din creaţia lirică a lui
Mihai Eminescu. Activitatea a reunit 11 elevi pasionaţi de
literatură din clasele a VIII-a, a IX-a şi a XI-a,
susţinuţi de dascălii de limba şi literatura română
din liceu.
Premianţii
concursului: Boar Denisa (XI C), Szakacs Marieta (XI A) şi Szoke Andreea
(XI A) au fost recompensaţi pentru calităţile lor artistice cu
diplome şi cărţi oferite din partea
Despărţământului "Gh. Oprean" al Asociaţiunii
ASTRA de domnul preşedinte al acestuia, prof. Covrig Ionel.
Ziua Unirii
sărbătorită la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu"
Marţi,
24 ianuarie 2012, Ziua Unirii Principatelor a fost sărbătorită
şi la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu”. Marcarea evenimentului a fost
deschisă de o scenetă prezentată de elevii clasei a IX-a A,
sub îndrumarea d-nei profesoare Popa Doina. În continuare, importanţa
evenimentului a fost subliniată într-o prezentare făcută în
faţa tuturor elevilor, care s-au prins apoi într-o mare Horă a
Unirii.
Manifestările
dedicate Zilei Unirii vor continua miercuri, 25 ianuarie 2012, cu un concurs
de recitări.

"A.B.
Factor" la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu"
Articol preluat de pe
blogul elevului Bunea Alexandru, din clasa a X-a C http://alex-bunea.blogspot.com/2011_12_01_archive.htm
Campanie ECDL -
"Şcoala care dăruieşte"
Liceul nostru
a participat şi în acest an la Campania iniţiată de ECDL
România, alături de alte 21 de şcoli din ţară.
Proiectul
nostru se numeşte "Dăruieşte
din suflet pentru suflet" iar numele
echipei este "Spiriduşii
Crăciunului".
Beneficiarii
proiectului:
-
copiii orfani de la secţia Pediatrie a Spitalului „Gh. Marinescu” din
Târnăveni
-
pacienţii internaţi la Secţia Psihiatrie a Spitalului „Gh.
Marinescu” din Târnăveni
-
copiii defavorizaţi de la Grădiniţa cu Program Normal nr.3
Târnăveni
-
elevii cu posibilităţi financiare reduse de la Liceul Teoretic
„Andrei Bârseanu”
Ca
în fiecare an, elevii Liceului Teoretic „Andrei Bârseanu” vor să
aducă spiritul Crăciunului şi în sufletele copiilor
defavorizaţi şi a persoanelor cu dizabilităţi mentale.
„Spiriduşii Crăciunului” au
organizat o campanie de strângere de fonduri şi de colectare de
jucării şi rechizite în perioada 12-16 decembrie 2011. Din banii
colectaţi s-au cumpărat alimente şi dulciuri. S-au făcut
pachete corespunzătoare vârstelor copiilor şi pacienţilor din
spital. Acestea au fost dăruite persoanelor mai sus menţionate în data
de 20 decembrie 2011, de către echipa liceului împreună cu
profesorii organizatori.
Sperăm ca şi de data aceasta am
reuşit să aducem un zâmbet pe chipurile copiilor şi
bolnavilor, să simţim împreună atmosfera
sărbătorilor de iarnă şi să îi facem să uite,
măcar pentru o clipă, de necazuri şi neajunsuri.
ZILELE
LICEULUI - EDITIA A VIII-A
(23 - 29 noiembrie 2011)
În perioada 23-29 noiembrie 2011 s-a
desfăşurat manifestarea „Zilele Liceului” la Liceul Teoretic
„Andrei Bârseanu”, care a ajuns la ediţia a VIII-a.
Activităţile
au început cu desfăşurarea pe etape a Concursului „Pagini din
Istoria Marii Uniri”, echipele câştigătoare fiind cele din clasele
XI-a A, X-a E şi XI-a B. Componenţii echipelor
câştigătoare au fost premiaţi cu diplome, cărţi
şi participarea la festivităţile din 1 Decembrie de la
Alba-Iulia.
A
urmat interpretarea scenică a piesei „Apus de soare”, de Barbu
Ştefănescu Delavrancea, de către elevii claselor a IX-a A
şi a X-a B, sub îndrumarea prof. Popa Doina.
Momentul
artistic următor a fost realizat sub forma unei şezători,
susţinută de elevii claselor a XI-a C, B, D, F şi
coordonată de prof. Hărşan Maria şi prof. Rezan Anca.
Invitaţii au
fost întâmpinaţi după tradiţie cu pâine şi sare.
Scenariul şezătorii a cuprins evidenţierea unor obiceiuri,
tradiţii şi superstiţii din folclorul românesc, prezentate
într-un decor specific unei astfel de activităţi: covoare populare,
legănuţ, vârtelniţă, sucală, furcă cu caier de
lână, corfă şi coşarcă.
Atmosfera
sărbătorească a momentului a fost creată în special de
vestimentaţia elevilor, care au îmbrăcat cu mândrie portul popular
românesc, au încins o horă autentic românească, au colindat şi
apoi s-au ospătat împreună cu invitaţii din bucatele aduse:
gogoşi, covrigi, plăcinte cu varză, mere şi
nuci.
Manifestările
s-au încheiat cu vizionarea piesei „N-am bani, nu plătesc”,
prezentată de trupa Liviu Rebreanu a Teatrului Naţional din Tg.
Mureş, în 29 noiembrie la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”.

Povestea
Colţului verde
Elevii scolii au realizat Coltul
Verde, prin afisarea de materiale care incurajeaza protectia mediului, prin
realizarea unei cutii de Sugestii in care toti elevii isi pot depune ideile
ecologice. Ideile vor fi discutate in cadrul intalnirilor periodice ale
Echipei Verzi. Echipa Verde este constituita din cate doi elevi din fiecare
clasa.
Membrii echipei, in urma intalnirilor, vor transmite colegilor temele
urmatoarelor actiuni ecologice.
Pe holurile scolii au fost plasate cosuri de gunoi pentru colectarea
selectiva a hartie, sticlei si a metalului si plasticului. Deviza pe care am
stabilit-o este: VIITORUL PLANETEI ESTE VIITORUL TAU!



Colţul
verde din şcoala mea
Liceul
nostru s-a înscris la concursul "Colţul verde din şcoala
mea", concurs organizat de www.coltverde.ro
.
Până la data de 4 noiembrie, membrii "echipei verzi" vor
amenaja colţul verde şi vor posta pe site-ul concursului
fotografiile cu acesta. Regulamentul se poate citi la adresa http://www.coltverde.ro/cvsm/pagini/regulament/6/


Din
presă...

12
septembrie 2011
Mult
succes în noul an şcolar!
Structura anului şcolar 2011-2012:

Cu
ei ne mandrim...





Proiectul
- Concurs "Şcoli pentru un viitor verde"
Acţiunea
lunii martie
Concurs
de creaţii ECO
Obiectivul acţiunii:
Am avut ca scop organizarea unui concurs de creativitate în cadrul
căruia elevii fiecărei clase din liceu au avut ocazia
să îşi demonstreze imaginaţia şi
creativitatea. Clasele participante au avut la dispozitie o
săptămână pentru a realiza obiecte cât mai
originale din materiale reciclabile cum ar fi: peturi, hârtie, carton, saci
menajeri etc.
Creaţiile au fost prezentate în dimineaţa de vineri, 25 martie, în
faţa profesorilor şi a elevilor care nu au participat la concurs.
Obiectele au fost jurizate de către 2 elevi din fiecare clasă
a XII-a. Criteriile de jurizare au fost stabilite împreună cu echipa
verde a şcolii, acestea fiind originalitatea şi aspectul
creaţiei, diversitatea materialelor reciclabile folosite şi
modul de prezentare al acestora.
Rezultat
La finalul săptămânii au fost create şi prezentate 5
articole vestimentare (rochiţe, genţi, accesorii) şi
alte 7 obiecte de decor (masă din peturi, coş de fructe, robot ,
lampa ), în funcţie de imaginaţia elevilor fiecărei clase
participante.
Fiecare obiect a fost prezentat sub forma unei mici scenete, specificându-se
astfel utilitatea fiecăruia şi materialele folosite pentru
crearea acestora.
Clasa câştigătoare este o clasa a X-a profil uman, filologie,
care a creat 2 lebede din 386 respectiv 278 de bucăţi de hârtie,
amplasate într-un cadru natural realizat din saci menajeri de culoare verde.
Ce am învăţat/ Sfaturi
verzi
În urma acestui concurs elevii participanţi ne-au demonstrat că
materialele reciclabile pot fi folosite, cu puţină imaginaţie,
la crearea unor obiecte de decor pe care le putem folosi în viaţa
de zi cu zi ( de ex. lampa din cutie de margarină), ca semn al
respectului nostru faţă de natură.
În timpul evenimentului, publicul a avut ocazia să privească
adevaratele creaţii "naturale" ale elevilor noştri,
învăţând astfel că îşi pot crea chiar ei alte obiecte
folositoare omului din materiale reciclabile.

8
Martie 2011
La
mulţi ani!
La
începutul unei noi primăveri, vă dorim
să aveţi parte de fericire şi fiecare zi
să fie mai bună decât precedenta.
Director Ioan SUCIU

Diplome
obţinute de Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu"


Corul
liceului
Corul
Liceului Teoretic Andrei Bârseanu, sub îndrumarea profesoarelor Gîrlonţa
Cosmina şi Hărşan Maria, a interpretat colinde în cadrul mai
multor manifestări organizate de Casa de Cultură Municipală
"Mihai Eminescu" din Târnăveni.
ANUNŢ!
- Activitate umanitară în cadrul proiectului
"Înfrăţiţi
cu orfanii"
În atenţia elevilor!
În perioada 13-17 decembrie 2010, în
cadrul unui act de caritate, puteţi contribui la colectarea de:
- jucării
- dulciuri
- rechizite

Obiectele vor fi depozitate în Sala
de Protocol, între orele 8 şi 13 (cheia se află la Secretariat).
Cei care vor să doneze bani, îi
vor da şefilor de clasă, care vor preda pe bază de
semnătură, preşedintei Consiliului Elevilor – Avram Oana –
Sala 25, în data de 15 decembrie 2010.
- O
parte din bani (din care se vor achiziţiona dulciuri şi
scutece) şi obiectele colectate vor fi donate în data de 20
decembrie 2010 (ora 12:00) copiilor orfani de la spital.
- Din
restul banilor se vor achiziţiona papuci de casă care vor fi
donaţi pacienţilor de la Secţia Psihiatrie.
Cei care doresc să participe la
cumpărarea, pregătirea şi predarea pachetelor sunt rugaţi
să ia legatura cu Avram Oana – Sala 25.
Proiect
caritabil "Înfrăţiţi cu orfanii" - înscris în
campania
"Şcoala
care dăruieşte"
lansat de ECDL România
1.Titlul
proiectului: „Înfrăţiţi
cu orfanii”
2.Numele echipei: Echipa „Andrei Bârseanu”
3.Membrii echipei: elevii voluntari din clasele VII-XII
4.Beneficiarul
proiectului: copiii
orfani de la secţia de copii a
Spitalului „Gh. Marinescu” din Târnăveni
5.Descrierea
proiectului:
A devenit un obicei ca în fiecare an elevii liceului nostru să-şi
unească forţele pentru a-i ajuta pe cei în nevoie. Anul acesta
îşi propun să aducă un zâmbet pe chipul copiilor care nu au
şansa să crească alături de părinţii lor, fiind
abandonaţi la Secţia Copii a Spitalului Municipal „Gh. Marinescu”
Târnăveni.
În perioada 13-17 decembrie 2010, elevii vor colecta jucării, dulciuri,
rechizite. Obiectele vor fi atent selecţionate şi verificate de
către o echipă formată din 10 elevi şi diriginţi,
după care vor fi pregătite pachete pentru cei 28 de copii
abandonaţi la spital.
În data de 20 decembrie 2010, elevii însoţiţi de diriginţi
şi de Moş Crăciun (un elev din clasa a XII-a costumat în
Moş Crăciun) se vor deplasa la Spital şi vor înmâna copiilor
cadourile pregătite.
5
decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor

În
anul 1985
Organizaţia
Naţiunilor Unite a declarat ziua de 5 decembrie Ziua Internaţională a
Voluntarilor, sărbătorită de atunci în întreaga
lume.
Ziua de 5 decembrie
este sărbătorită în Romania începând cu anul 2000.
Mesajul
Coordonatorului Executiv al UNV
(United Nations Volunteers), cu ocazia Zilei Internationale a Voluntarilor
- 05 Decembrie 2010 poate fi citit aici:
http://www.unv.org/en/news-resources/news/doc/message-on-the-international.html
ZILELE
LICEULUI TEORETIC "ANDREI BÂRSEANU"
EDIŢIA
A VII-A
(23-30 nov. 2010)
-PROGRAM-
23-26 XI – Concursul
„Pagini din istoria Marii Uniri”
23 XI – clasele a XI-a
24 XI – clasele a X-a
25 XI – clasele a IX-a
Responsabili: prof. Covrig Ionel, prof. Beres Ilona
29 XI – ora 13:00
Finala concursului „Pagini din istoria Marii Uniri”
Participă primele două echipaje de la fazele eliminatorii.
Responsabili: profesorii de Istorie
ora 14:00 Reprezentatia trupei de teatru a liceului - Imagini
Responsabili: prof. Rezan Anca, prof. Hent Nicolae
30 XI – Spectacol de teatru cu piesa „Scandal la
operă”, susţinut de Teatrul Naţional Tg. Mureş
Participă elevii claselor IX-XII
Responsabili: diriginţii
DIRECTOR
Prof. dr. SUCIU IOAN

19
noiembrie 2010
În cadrul ''Săptămânii Antreprenoriatului Global
2010'', în parteneriat cu ''Junior Achievement România'', la Liceul Teoretic
''Andrei Bârseanu'' din Târnăveni, vineri, 19 noiembrie 2010, ora 12, au
fost invitaţi antreprenori de succes din comunitatea locală, spre a
împărtăşi elevilor din experienţa lor.
Deschiderea festivă a evenimentului a avut loc în
sala 19, prezidată de coordonatorul evenimentului ''PAŞI SPRE SUCCES'', domnul
director prof. dr. Suciu Ioan, în cadrul căreia au fost prezentaţi
invitaţii, a fost vizionată prezentarea GEW (Global Entrepreneurship Week)
realizată de d-na prof. Nistor Daniela şi a fost proiectat filmul
de prezentare de pe site-ul GEW.

După înmânarea diplomelor de
participare invitaţilor, evenimentul a continuat prin
desfăşurarea celor 5 activităţi pe clase:
Activitatea 1:

Clasa: 12A
Invitat: dl. Piaskovski Stanislav
Organizator: diriginte prof. Suciu Laura
Locul de desfăşurare: sala 12
Activitatea 2:

Clasa: 11B
Invitat: dl. Barmou Mohamed Kheir
Organizator: diriginte prof. Stoica Emilia
Locul de desfăşurare: sala 14
Activitatea 3:

Clasa: 10B
Invitat: dl. Marmash Abdel-Naser
Organizator: diriginte prof. Nistor Daniela
Locul de desfăşurare: sala 11
Activitatea 4:

Clasa: 9B
Invitat: dl. Ignat Mircea
Organizator: diriginte prof. Popa Doina
Locul de desfăşurare: sala 13
Activitatea 5:

Clasele: 9F, 11E
Invitat: dl. Miklos Levente
Organizatori: prof. Mago Attila, prof. Beres Ilona
Locul de desfăşurare: sala 15
5 Octombrie - Ziua
Mondială a Profesorilor

World Teachers' Day / Journée Mondiale
des Enseignants

Mesajul
Organizaţiilor Internaţionale UNESCO, UNICEF, UNDP, ILO şi EI
cu ocazia Zilei Mondiale a Profesorilor - 5 octombrie 2010, având tema:
“Recovery Begins with Teachers” îl găsiți aici: http://www.ilo.org/public/english/dialogue/sector/conf/wtd/index.htm
În 1994, UNESCO
a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCATORILOR,
pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO
şi ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ A MUNCII
privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această
zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie
în peste 200 de ţări.
Tema propusă spre dezbatere în 2010
e următoarea: «Re-construcţia începe
(şi) cu profesorii».
De ce o zi consacrată cadrelor didactice - educatori,
învăţători sau profesori?
Pentru că ei contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei
ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe. Ei
joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă,
contribuind la păstrarea coeziunii sociale.
UNESCO a creat această zi pentru a atrage atenţia anumitor
guverne asupra condiţiilor grele de muncă în care cadrele didactice
îşi desfăşoară activitatea, asupra salariilor mici ale
acestora.
În
această zi să le urăm profesorilor noştri un sincer “LA
MULŢI ANI !”, să le mulţumim pentru grija ce ne-o poartă.
2
octombrie 2010
Reprezentanţii
echipei verzi, însoţiţi de d-nul director adjunct Mago Attila au
participat la Gala
Şcoli pentru un viitor verde 2010, care a avut loc la
Bucureşti, la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”. Au fost
felicitaţi de către organizatori şi le-a fost înmânată
diploma acordată pentru Menţiune Specială şi însemnul de ŞCOALĂ VERDE. Acesta este valabil timp de 2
ani (conform regulamentului concursului) iar asta ne obligă la
continuarea activităţilor ecologice. Echipa verde vă va
ţine la curent cu acţiunile care vor avea loc în continuare.

13
septembrie 2010 - Liceul nostru a împlinit 50 de ani, La multi ani!
13 septembrie 2010- zi aniversară pentru Liceul
Teoretic “Andrei Bârseanu” din Târnăveni. S-au sărbătorit 50
de ani de existenţă ai şcolii. Evenimentul s-a desfăşurat
în sala mare a Casei de cultură “Mihai Eminescu” din municipiu.
Alături de elevii
liceului şi de cadrele didactice, la manifestare au fost prezenţi
senatorul Petru Başa, deputatul Victor Socaciu, primarul municipiului
Târnăveni, Adrian Matei, Ioan Nicolaescu, preşedintele U.M.F.
Târgu- Mureş, inspectorii şcolari de la I.S.J. Mureş: Grozav
Gabriel, Gânţă Vasile, Mureşan Lavinia, precum şi
dascălii mai vechi ai şcolii, care au format atâtea generaţii
de elevi, în prezent pensionari. Printre aceştia s-au numărat
domnii profesori Almăşanu Emil, Covrig Ionel, Popa Elisabeta, Rezan
Ana, Marcoş Aurel, Popa Ioan, Moldovan Ilona, Negoescu Gheorghiţa,
Câmpean Lucia, Szlovacsek Ida, Orăşanu Ioan.
S-au rostit
alocuţiuni în care s-a evidenţiat seriozitatea şi
responsabilitatea cadrelor didactice de la Liceul Teoretic”Andrei Bârseanu”
în formarea generaţiilor tinere.
Elevii liceului,
coordonaţi de dascălii lor au oferit publicului un program
artistic, încununat prin evoluţia echipei de majorete a şcolii.
Directorul liceului, prof. dr. Suciu Ioan a acordat diplome de
excelenţă invitaţilor de seamă, precum şi
profesorilor pensionari pentru îndelungata activitate realizată în
cadrul şcolii.
Cu acest prilej s-au inaugurat doua
laboratoare noi:
Laboratorul de Fizică-Chimie
şi Laboratorul de Biologie-Geografie.

13
septembrie 2010 - Deschiderea festivă a noului an şcolar şi
aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea liceului.



10
septembrie 2010 - Afişarea rezultatelor finale ale Proiectului-Concurs
Naţional
"Şcoli
pentru un viitor verde"
Echipa
verde a liceului nostru a obţinut Menţiune specială (locul 4
pe ţară) la Secţiunea Terra Magazin,
cu
un total de 37 de puncte din 40 posibile.
Felicitări
celor care au depus efort pentru obţinerea acestui rezultat !

1
septembrie 2010
Începerea
anului şcolar 2010-2011
Diplomele
de bacalaureat se vor elibera începând cu data de 9 iulie 2010 (vineri),
orele 11:00,
după predarea cărţilor sau manualelor la
bibliotecă.
Program
de eliberare diplome
Vineri,
9 iulie 2010 – 11:00 – 15:00
Luni, 12 iulie 2010 -
9:00 -13:00
Marţi, 13 iulie 2010 - 9:00
-13:00
Miercuri, 14 iulie 2010 - 9:00 -13:00
Joi, 15
iulie 2010 - 9:00 -13:00
Vineri, 16 iulie 2010 – 9:00-13:00
Rezultatele
contestatiilor se afiseaza la avizierul liceului la data de 8 iulie 2010 !
Calendar
Bacalaureat 2010
28 iunie 2010 - Limba şi
literatura română - proba E a)-proba scrisă
29 iunie 2010 - Limba şi
literatura maternă - proba E b)-proba scrisă
30 iunie 2010 - Proba obligatorie a
profilului - proba E c) -proba scrisă
2 iulie 2010 - Proba la alegere a
profilului şi specializării - proba E d) - proba scrisă
4 iulie 2010 - Afişarea
rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor
(orele 16:00-20:00)
6-7 iulie 2010 Rezolvarea
contestaţiilor
8 iulie 2010 Afişarea
rezultatelor finale
Mult
succes!
Proiectul-Concurs
"Şcoli pentru un viitor VERDE" s-a
încheiat.
Paginile
de jurnal şi documentele doveditoare au fost trimise pentru jurizare la
Bucureşti. Ne aflăm printre cei 2371 de participanţi din
întreaga ţară. Aşteptăm rezultatele la adresa http://scolipentruunviitorverde.ro/.
În
cadrul Liceului Teoretic "Andrei Bârseanu" Târnăveni, a fost
desemnată clasa câştigătoare:
clasa
a IX-a B, condusă de doamna dirigintă prof. Nistor Daniela.
Felicitări
şi distracţie plăcută în excursia pe care aţi
primit-o drept premiu!

Tura
de initiere - Trascău - "Piatra Secuiului"
Un
grup de 15 elevi de la Liceul Teoretic "Andrei Bârseanu"
Târnăveni a participat sâmbătă, 8 mai 2010, la o tură de
iniţiere, escaladând "Piatra Secuiului" din Munţii
Trascăului, avându-l ghid pe d-nul profesor Oleg Dimitriu şi
însoţitori pe profesorii Szekely Attila şi Hărşan Maria.
Punctul de plecare a fost satul Rimetea, de unde au urcat o oră şi
jumătate până la Piatra Secuiului, iar după un popas au
continuat traseul până la Colţeşti. De acolo, cei mai
rezistenţi au urcat şi în Cetatea Trascăului.
Elevii
au fost foarte disciplinaţi şi încântaţi de drumeţie,
exprimându-şi dorinţa de a mai participa şi altă
dată la asemenea excursii.
Activitatea
lunii mai: Ecologizare Zona Trei Brazi în urma picnicului de 1 Mai
S-a
ecologizat zona pădurii Trei Brazi, elevii clasei a X-a B, conduşi
de d-na profesoară Stoica Emilia, adunând astfel 20 de saci de gunoi.
Imagini AICI
Bilanţul
activităţii lunii aprilie - "Plantele sunt viaţă
!"
Elevii
Liceului Teoretic "Andrei Bârseanu" s-au mobilizat şi au
reuşit să amenajeze spaţiul din curtea şcolii, participând
astfel la activitatea lunii aprilie a Proiectului-concurs "Şcoli
pentru un viitor verde". S-au plantat 151 răsaduri, 35 plante
decorative, 47 copaci, s-a vopsit gardul şcolii şi magazia din
curtea şcolii. De asemenea, s-a ecologizat zona pădurii Trei Brazi,
elevii clasei a X-a B, conduşi de d-na profesoară Stoica Emilia,
adunând astfel 20 de saci de gunoi. În această etapă, clasa cu cel
mai mare punctaj a fost clasa a IX-a B (diriginte prof. Nistor Daniela), care
a acumulat 8900 de puncte.
  Mai multe imagini AICI
Anunţ
activitate nr.3 - Proiect concurs "Şcoli pentru un viitor
verde"

1.04.2010
- Hristos a inviat!
În
data de 1.04.2010 în cadrul Liceului Teoretic "Andrei Bârseanu"
Târnăveni s-a organizat manifestarea "Sărbători
Pascale" cuprinzând expoziţia de icoane pe sticlă,
grafică, ouă încondeiate, felicitări alte obiecte decorative
realizate de elevii din Cercul de creaţie. Pentru început am prezentat
un documentar despre încondeierea ouălor, obiceiuri şi
tradiţii de Paşti, urmat de câteva creaţii literare ale
elevelor Szoke Andreea, Moldovan Camelia, Ganea Andreea şi
Şuşcă Elvira. În încheiere, eleva Maier Mădălina a
interpretat o priceasnă "Pentru tine, Doamne!", după care
s-au putut urmări îndeaproape lucrările elevilor, într-un cadru
adecvat Sărbătorilor Pascale.
Manifestarea
a fost organizată de doamna profesoară Hărşan Maria iar
elevii participanţi au fost răsplătiţi cu diplome.
  
29-31
martie 2010
Elevii
Liceului Teoretic "Andrei Bârseanu", la iniţiativa claselor a
IX-a, au organizat o colectare de jucării şi donaţii în bani
pentru cei 29 copii abandonaţi de la Spitalul Municipal Târnăveni.
Reprezentanţii claselor a IX-a au realizat 29 de pachete cu dulciuri
şi alimente care au fost împărţite copiilor, iar cei trei saci
cu jucării au fost donaţi locului de joacă amenajat la spital.
Elevii au fost însoţiţi în vizita lor la spital de doamnele
profesoare Rezan Anca şi Nistor Daniela.
27 martie 2010
La Liceul Teoretic
“Andrei Bârseanu” s-a organizat acţiunea “Să salvăm copacii”
în perioada 23-26.III.2010. Acţiunea face parte din proiectul-concurs
“Şcoli pentru un viitor verde”, proiect din care face parte şi
liceul nostru.
Acţiunea presupunea colectarea de hârtie şi trimiterea acesteia
către centre de reciclare. Evenimentul a fost un real succes, liceul
nostru adunând 12,8 tone de maculatură.
Cantitatea acumulată a fost transformată în puncte şi
trecută în contul fiecărei clasei. Câştigătoarea acestei
etape a fost clasa a IX-a A, care a colectat 4,2 tone de hârtie. Până în
luna iunie, Echipa VERDE va mai organiza şi alte
activităţi, iar clasa care va acumula cele mai multe puncte va fi
premiată cu o excursie verde pe 3 zile: camping în zona Harghita.
Spiritul
de echipă a avut un rol major, întrucât peste 500 de elevi s-au oferit
să participe la colectarea de hartie pentru un mediu de viaţă
mai bun. Astfel, au demonstrat faptul ca oricare dintre noi poate aduce un
ajutor naturii, ceea ce constă în fond viaţa.
Imagini de la
actiunea "Să salvăm copacii !"
15
martie 2010
Echipa verde anunţă: CONCURS
Între
23-26 martie 2010 se va desfăşura activitatea lunii martie,
programul "Să salvăm copacii!"
Actiunea
presupune colectarea de hartie care va fi transportată către
centrele de reciclare. În zilele menţionate, vă asteptăm în
pauza mare la subsolul liceului.
2 kg
de hartie=1 punct
Programul
verde presupune şi alte activităţi viitoare, iar clasa care va
acumula cele mai multe puncte va fi premiată cu o excursie verde în zona
Harghitei: camping pe 3 zile. Programul de camping va fi stabilit de echipa
câştigătoare.
Gândeşte
verde !
26
februarie 2010
In Sala de Sport s-a desfasurat manifestarea "Dragobete-Martisor
2010", cu participarea elevilor din clasele IX-XI, indrumati de
profesorii Girlonta Cosmina, Rezan Anca, Selistean Diana, Suciu Laura, Nistor
Daniela, Ignat Patricia, Negru Carmen, Stanciu Amalia, Gagyi Bela, Turcu
Liviu si Covrig Ionel.
De
asemenea, au fost expuse toate martisoarele si obiectele decorative
confectionate din materiale reciclabile, realizate de participantii la Cercul
de creatie si interpretare condus de prof. Turcu Liviu, realizandu-se astfel prima activitate stabilita de catre Echipa Verde pentru
luna februarie.
15
februarie 2010
PRIMA
ACTIVITATE pentru Concursul "Scoli pentru un viitor verde"
Activitatea
lunii februarie consta in realizarea de Martisoare si obiecte de decor din
materiale reciclabile si deseuri.
Activitatea
se va finaliza cu o expozitie a obiectelor realizate. Acestea vor fi
prezentate in cadrul Programului artistic pregatit de elevii scolii cu
prilejul sarbatorii de "Dragobete si Martisor 2010".
12
februarie 2010
Liceul Teoretic "Andrei Barseanu" s-a inscris in Programul Educațional
și Concursul Național Școli pentru un viitor verde®, sectiunea
TERRA MAGAZIN. Concursul dureaza pana la 31.05.2010 si consta in realizarea
de activitati ecologice la care sa participe elevii scolii respectand REGULAMENT -ul concursului.
Cu acesta
ocazie s-a inaugurat Coltul Verde al scolii si s-a constituit ECHIPA VERDE,
care are urmatoarea componenta:
COORDONATOR: prof.
Suciu Laura
Profesori:
Nistor Daniela
Stoica Emilia
Stoica Daniela
si elevii:
Bogdan Barna |
Coman Petru |
Cozac Alina |
Cozma Teodora |
Curlov Marius |
Demeter Angelo |
Denes Izabella |
Druş Andrada |
Gergel Iudith |
Hadnagy Timea |
Hancu Ioana |
Hang Diana |
Mărginean Oana |
Mirevuţ Claudiu |
Moldovan Camelia |
Popa Denisa |
Scridon Anca |
Simu Ioana |
Şuşcă Mircea |
Ţurcanu Mihnea-Vlad |
Ca
in fiecare an, elevii liceului nostru au obtinut si in acest an rezultate
frumoase la concursurile scolare. Premiile la Olimpiada de Limba si
literatura romana au fost „monopolizate” de Liceul Teoretic „Andrei
Barseanu”. Iata rezultatele: Ciurca Diana, cls.XII-a, premiul I, (calificata
si la faza nationala, la care participand a realizat 107,5 puncte din 120
posibile) si Coman Alexandra, cls XII-a, mentiunea I-a, ambele pregatite de
prof. Hent Nicolae; Coman Valentina, cls.XI-a, premiul III, prof. Rezan Anca;
Molnar Attila, premiul II, prof. Hent Nicolae si Marginean Oana, premiul III,
prof. Selistean Diana, ambii din cls.X-a; Marginean Raluca, cls.IX, premiul
II, prof. Rezan Anca. Si elevii din clasele de gimnaziu ale Liceului Teoretic
au obtinut rezultate frumoase: Carje Paul, mentiune, prof. Cerghizan Alina si
Drus Alina, mentiune, prof. Garloanta Cosmina.
Si
limba engleza se numara printre preferintele elevilor. Marturie sta premiul
III, cucerit de Coman Ioana, cls.XII, prof. Hent Nicolae. Felicitari
elevilor! Felicitari profesorilor!
Cupa
Nationala a Majoretelor, Bucuresti,
5 decembrie 2009, Sala Floreasca
Majoretele
din formatia "Sunshine" a Liceului Teoretic "Andrei
Bârseanu" Târnăveni, pregătite de d-na profesoară
Patricia Ignat,
au fost medaliate cu argint la Cupa Nationala a Majoretelor,
editia a IV-a.

ZILELE
LICEULUI EDIŢIA A VI-A
(23-30 nov. 2009)
Imagini de la
Zilele Liceului
-PROGRAM-
16-27 XI – Campionat de baschet
băieţi
Participă echipe din clasele a X-a, a XI-a
Responsabili: profesorii de Educaţie Fizică
23-26 XI – Concursul „Pagini din istoria Marii Uniri”
23 XI – clasele a XI-a
24 XI – clasele a X-a
25 XI – clasele a VIII-a şi a IX-a
Responsabili: profesorii de Istorie
26 XI – Simpozion „Dascălul de renume care ne-a dat…nume”
Participă clasele a XI-a A,B,C.
Invitaţi: reprezentanţi ai ISJ Mureş şi
Universitatea
„Petru Maior”
Responsabil: prof. Covrig Ionel
26 XI – Finala concursului „Pagini din istoria Marii Uniri”
Participă primele două echipaje de la fazele eliminatorii.
Responsabili: profesorii de Istorie
27 XI – Spectacol de teatru cu piesa „Scandal la operă”,
susţinut de Teatrul Naţional Tg. Mureş
Participă elevii claselor IX-XII
Responsabili: diriginţii
27 XI – Finala campinatului de baschet
Participă primele
patru echipe calificate.
Responsabili: profesorii de Educaţie Fizică
DIRECTOR
Prof. dr. SUCIU IOAN
11
octombrie 2009 - Comemorarea Holocaustului
Directiunea
Liceului Teoretic Andrei Barseanu din Tarnaveni impreuna cu Consiliul
Elevilor si catedra „Om si societate” a organizat vineri „Comemorarea
Holocaustului”. La eveniment au participat elevii claselor a XII-a D, a X-a C
si a X-a D. Programul manifestarilor a constat in prezentarea unei proiectii
cu titlul „Pare imposibil” dupa care a avut loc o expunere intitulata
„Holocaustul-Solutie finala”. Indrumatorul acestei actiuni a fost profesorul
de istorie Ionel Covrig.
14
septembrie 2009 - Un an scolar bun si rodnic, tuturor!

Festivitatea
de absolvire - 2009
Serenada 2009
EURO 200
Pana la 31 martie 2009 se pot depune la
secretariat cererile pentru acordarea ajutorului financiar de 200 euro pentru
achizitionare de calculatoare personale.
Venitul brut pe membru de familie <
150 RON (pentru luna ianuarie sau februarie)
Mai multe informatii cititi la http://euro200.edu.ro/
27
noiembrie 2008, ora 10:00 - EXAMEN ECDL
ZILELE LICEULUI - EDITIA A V-A
- PROGRAM -
(25 - 28 noiembrie 2008)
25-27 XI - Cupa
"Andrei Bârseanu" la Baschet,
6 echipe din clasele XI-XII
Responsabil: prof. Petras Cristian
26 XI - Simpozion
cls. XI A, IX C, IX D
"Dascălul de renume care ne-a dat…nume"
Responsabil: prof. Covrig Ionel,
Vodă Claudia, Selistean Diana,
Hent Nicolae
27 XI - Concurs
"Pagini din Istoria Marii Uniri"- finala
Organizator: prof. Covrig Ionel
28 XI - Vizionarea spectacolului "Prins în plasă"
(Bigamul II), sustinut de Teatrul National Tg.
Mures
septembrie
2008 - Echipa de majorete "Sunshine" a
participat la Concursul International de Majorete de la Cluj-Napoca,
septembrie 2008.
ECDL Romania
Certificarile ECDL in Romania
Permisul european de conducere a computerului (Permisul ECDL) este cel mai
important si cel mai raspandit standard de certificare si atesta faptul ca
detinatorul lui poseda cunostinte de baza despre Tehnologia Informatiei spre
a folosi un calculator personal si aplicatii de calcul obisnuite la un nivel
mediu de competenta.
Permisul ECDL
Complet reprezinta o referinta si pentru celelalte certificari standardizate
dezvoltate in acest moment de Fundatia ECDL. Astfel, certificarile ECDL se
impart in acest moment in 4 categorii:
Dintre acestea, EqualSkills, ECDL Complet, ECDL Avansat si ECDL CAD sunt
disponibile in acest moment in Romania, celelalte urmand sa fie implementate
in functie de nevoile de standardizare a certificarii pe niveluri de
dificultate.
Ce este ECDL?
Permisul european de conducere a computerului (Permisul ECDL Complet) este
principala certificare oferita de Fundatia ECDL. Permisul ECDL complet indica
faptul ca detinatorul a promovat un test teoretic care evalueaza conceptele
de baza ale Tehnologiei Informatiei si sase teste practice care evalueaza
competenta de baza a detinatorului in utilizarea unui computer si a unor
aplicatii ale acestuia folosite in activitatile curente, acasa sau la
serviciu.
Cele 7 module ale
programei ECDL sunt:
1. Concepte generale ale TI
2. Utilizarea computerului si organizarea fisierelor
3. Procesare de text
4. Calcul tabelar
5. Baze de date
6. Prezentari
7. Informatie si Comunicare
Se poate obtine si
un certificat pentru promovarea a numai 4 module: ECDL Start.
Programa ECDL este actualizata periodic pentru a reflecta nevoile angajatorilor
europeni in privinta abilitatilor necesare angajatilor in utilizarea
Tehnologiei Informatiei.
Ce este ECDL
Avansat?
Datorita dezvoltarii rapide a Tehnologiei Informatiei, cerintele utilizarii
diferitelor aplicatii au crescut, candidatii au acum nevoie de abilitati care
sa le permita rezolvarea unor sarcini cu un grad de dificultate crescut si
crearea unor fisiere complexe. ECDL Avansat a fost creat pentru a raspunde
acestor nevoi, in continua crestere, de utilizare a aplicatiilor la un nivel
superior.
Ce este
EqualSkills?
Un program adresat incepatorilor, celor care se tem sau care se simt putin
depasiti de noile tehnologii. equalskills a fost gandit ca un program
flexibil de invatare care sa ofere cea mai completa introducere in lumea calculatoarelor,
conferind abilitatile de baza de utilizare a calculatorului. Programul nu se
finalizeaza prin examen, ci prin realizarea unui proiect.
Care sunt
avantajele oferite de certificarile ECDL?
Cum obtineti
Permisul ECDL in Romania
Pentru a se inscrie in program, candidatul achizitioneaza un Card de
Aptitudini ECDL de la oricare centru de atestare acreditat, sau direct de la
ECDL Romania. Pe acest Card de aptitudini ECDL (o "foaie
matricola") sunt trecute rezultatele celor sapte examene. Pentru a sustine
examenele, trebuie sa va programati la sesiunile de examinare organizate la
unul dintre centrele acreditate. Cand toate cele sapte module sunt promovate,
candidatului i se elibereaza de ECDL Romania, prin intermediul centrului
acreditat, Permisul ECDL. Procesul este similar pentru toate certificarile
ECDL oferite in Romania.
Despre ECDL
Romania
ECDL Romania a fost infiintata la data dobandirii licentei ECDL pentru
Romania pentru operarea licentei ECDL in Romania. Rolul sau este de a
acredita centre de testare pe teritoriul Romaniei, de a monitoriza procesul
de testare, asigurand mentinerea standardelor de calitate impuse de Fundatia
ECDL, de eliberare a Permiselor ECDL, de a acredita suporturi de curs ECDL.
17
septembrie 2007- Un An Nou scolar plin de impliniri !
15
iunie 2007 - Vacanta placuta !
NOU !!!
3 aprilie 2007 - Examen ECDL !
4
aprilie 2007 - Simulare Bacalaureat si Teste Nationale
Desi iarna nu si-a intrat in drepturi, elevii clasei a
VIII-a au adus-o in scoala noastra, prin desenele pe care le-au facut in
apropierea Sărbătorilor de Crăciun. La multi ani, 2007!

1 Decembrie 2006 - Prezentarea Drapelului Liceului Teoretic "Andrei
Barseanu"

©
2006 Liceul Teoretic "Andrei Barseanu" Tarnaveni
Administrator
site: ing. Moldovan Adriana
adrflav@yahoo.com
Nu ne
asumam nicio raspundere pentru eventualele inadvertente !
|